U Nikšiću promovisana druga knjiga karikatura Gorana Šćekića

„To što on radi ne radi niko. On je čovjek koji umije da prati našu savremenu zbilju na veoma originalan način, koji umije da daje hiljadu i jedan odgovor, koji nikada ne promaši, koji tačno pogodi ono što smo mi mislili, a nismo znali da kažemo“
96 pregleda 0 komentar(a)
Goran Šćekić, Foto: Svetlana Mandić
Goran Šćekić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.03.2015. 10:19h

U organizaciji NVO „Alfa centar“ u nikšićkom lokalu „Montenegro pab“ promovisana je knjiga karikatura „Ovce“ od Gorana Šćekića, koju je krajem prošle godine objavilo „Obodsko slovo“.

Prof. dr Dragan Koprivica kazao je da su Šćekićeve karikature, kojima autor „pogađa“ uvijek u centar, vremeplov kroz noviju istoriju Crne Gore.

„To što on radi ne radi niko. On je čovjek koji umije da prati našu savremenu zbilju na veoma originalan način, koji umije da daje hiljadu i jedan odgovor, koji nikada ne promaši, koji tačno pogodi ono što smo mi mislili, a nismo znali da kažemo“, kazao je Koprivica.

Šćekić je pokazao da je karikatura univerzalni jezik koji svi razumijemo, a njegovi crteži, prema riječima Koprivice, nailaze na smijeh i odobravanje kako onih koji žele da se smiju nekome, tako i tzv. žrtava karikature.

„Njegove karikature nisu karikature mržnje, netrpeljivosti prema bilo kome i zato Goran traje godinama i trajaće, jer ima svoj specifični humanistički ugao koji govori da se čovjek smijehom mora uzvisiti iznad stvarnosti, da se čovjek smijehom oprašta od svega onoga lošeg što mu se dešavalo u životu. Smijeh predstavlja trijumf, pobjedu nad svim životnim problemima i nevoljama koje čovjeka snalaze“, istakao je Koprivica.

Prema njegovim riječima Šćekićeve karikature su godinama barometar i svojevrsna savjest našeg društva. One prozivaju pojedince, ali na ljudski način, ujedno stavljajući do znanja da nešto mora da se mijenja.

Radomir Uljarević, izdavač, kazao je da je nikšićka promocija premijerno predstavljanje knjige karikatura koje nijesu isključivo, ali jesu neizbježno, političke.

„Na ovim slikama vidljiv je napor da se neke pojave prikažu realnije od realnog. Ta hiperealnost postaje krajnje realistična, a hiperealnost je po sebi karikaturalna. Kada se realnost uvećava, kada se stavi pod mikroskop, onda se vidi isuviše toga što se golim okom ne može vidjeti. Goran očigledno ima taj ‘mikroskop’ i on se igra sa stvarnošću, a u toj igri otkriva njeno pravo lice”, kazao je Uljarević.

Šćekićeve karikature su upravo zbog tog posebnog ugla, istakao je Uljarević, prepoznatljive i lako ih je razlikovati od drugih.

„Mi gledamo direktno, a on kao da gleda iza ugla gdje se vide sjenke stvari i same stvari. Vidi se i vani i unutra, i zato on nama saopštava nešto ‘smrtno’ ozbiljno u tako naoko neozbiljnoj formi”, kazao je Uljarević.

Autor karikatura kazao je da mu je žao što je u Crnoj Gori glavna tema politika i što građani, htjeli to ili ne, moraju da se njome bave i izrazio nadu da ubuduće bude što manje političkih, ašto više karikatura o radu, ekonomiji, sportu.

“Što se tiče ideja, iskreno ne treba mi dovoljno mašte. Bukvalno svaki potez koji funkcioneri naprave je karikatura. Ja ustvari ništa ne karikiram, samo prenosim stvarnost. Na svim mojim karikaturama nikad nisam ušao u porodicu i nikada nisam ušao u fizičku manu. U karikaturama ne psujem već samo ukazujem na greške. Sa svim akterima koje vidite na karikaturi pio sam kafu osim sa gazdom”, kazao je Šćekić.

Što se naslova knjige tiče on je bio logičan slijed svega onogo što nam se dešava i na šta on karikaturama ukazuje.

„Možete pretpostaviti po naslovu knjige zašto ovce. Ja čak sebe prepoznajem ne kao čobana nego kao ovcu, a čobani vladaju Crnom Gorom”, kazao je Šćekić i dobio aplauz prisutnih.

Moderator večeri Aleksandar Dedović, direktor “Alfa centra”, kazao je da je Šćekićev doprinos progresu i razvoju crnogorskog društva nemjerljiv i da njegova knjiga predstavlja svjedočanstvo jednog vremena.

“U okviru svojih programa podrške i poboljšanju kvaliteta života u Nikšiću ‘Alfa centar’ je do sada realizovao 42 projekta u oblasti kulture. Planiramo da i u sledećem periodu na ovakav način, izvan kvazi hramova kulture, realizujemo projekte koristeći mjesta gdje izlaze mladi ljudi, gdje je atmosfera pomalo drugačija i da na taj način ostvarimo kontakt sa sugrađanima”, kazao je Dedović.

Nakon Nikšića „Ovce” će biti promovisane i u drugim gradovima Crne Gore.

Šćekić je karikaturom počeo da se bavi 1992.godine, a od 1999. radi isključivo kao karikaturista dnevnog lista „Dan”. Nagrađen je od Udruženja novinara Crne Gore 2001. i 2007.godine. Do sada je objavio preko 10.000 karikatura, kao i preko 400 stripova. Imao je 16 samostalnih i desetak kolektivnih izložbi širom Evrope, a „Ovce” su njegova druga knjiga karikatura.

Bonus video: