U Nikšiću sa radom počeo Access program

Access Program je po drugi put pokrenut u Nikšiću. Prvi put je to bilo u periodu od oktobra 2015. do septembra 2017. godine. Program je takođe sprovođen u Podgorici od 2016. do 2018. godine, a od prošle godine se sprovodi i u Rožajama
250 pregleda 0 komentar(a)
Access program Nikšić, Foto: ELTAM
Access program Nikšić, Foto: ELTAM
Ažurirano: 07.12.2018. 12:25h

U Osnovnoj školi "Luka Simonović" u Nikšiću otvoren je Access program, a početak rada ozvaničili su ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, predsjednica Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM Dragana Radoman i potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Regionalne kancelarije za promociju programa engleskog jezika, Zavoda za školstvo, Centra za socijalni rad, učenici polaznici Access programa, kao i brojni drugi gosti.

"Access Program je intenzivni dvogodišnji program učenja engleskog jezika, kao dodatne nastave, za talentovane učenike koji finansira Vlada SAD-a i američka ambasada, a sprovodi ELTAM. Program se, uz podršku Stejt dipartmenta, realizuje u preko 85 zemalja svijeta", kazala je Radoman.

Za program u Nikšiću prijavila su se 62 kandidata iz sedam osnovnih i tri srednje škole, a izabrano je njih 25.

"Prilikom selekcije, u obzir se uzimalo više kriterijuma kao što su ekonomski status porodica, broj članova, visina mjesečnih primanja, a svakako i stepen motivisanosti i spremnosti učenika da se posvete ovom dvogodišnjem programu", objasnila je Radoman.

Učenici će, kroz pomenuti program, imati priliku da se upoznaju sa kulturom i vrijednostima SAD-a kako kroz redovne časove engleskog jezika tako i putem dodatnih aktivnosti poput projekata, studijskih posjeta i kampova. Radoman ističe da će polaznici tokom programa steći vještine koje će im pomoći da konkurišu i eventualno učestvuju u američkim programima obrazovne razmjene.

Nastavni tim koji će realizovati Access program u Nikšiću, pored Radoman čine Milka Cerović, Milena Danilović, Ratka Stunjaš, Nikolina Bečanović i Aleksandra Krivokapić.

Access Program je po drugi put pokrenut u Nikšiću. Prvi put je to bilo u periodu od oktobra 2015. do septembra 2017. godine. Program je takođe sprovođen u Podgorici od 2016. do 2018. godine, a od prošle godine se sprovodi i u Rožajama.

Galerija

Bonus video: