U Nikšiću sve više gladnih, bosih i golih

"Da smo imali još ovoliko pomoći koliko smo podijelili, bilo bi nam malo", kaže sekretar Crvenog krsta Nikšić, Milorad Drekalović
223 pregleda 17 komentar(a)
Nikšić (novine), Foto: Svetlana Mandić
Nikšić (novine), Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.01.2018. 20:40h

Sekretar nikšićkog Crvenog krsta (CK) Milorad Drekalović kazao je da je lani porastao broj ljudi koji su tražili pomoć.

Pojasnio je da su, u odnosu na 2016. godinu, imali povećan broj zahtjeva za pružanjem pomoći u namirnicama.

“Iako nastojimo da pomognemo koliko god možemo, nekada i više od toga, osjećamo da je i to malo. Uglavnom je riječ o stalnim korisnicima, mada ima i novih, vjerovatno zbog izgubljenog statusa primanja socijalne pomoći, a jedan dio njih je ostao bez posla”.

Drekalović navodi da su hranu uglavnom tražili pripadnici većinske populacije, a Romi i Egipćani odjeću i obuću.

Ističe da su lani podijelili više od 1.500 paketa hrane, od čega je oko 400 prikupljeno putem sabirnih akcija, a ostalo su donacije.

“Zahvaljujući Pivari i lokalnoj upravi uspjeli smo da obezbijedimo još oko 500 paketa hrane. Čini mi se da je u zadnjih nekoliko godina u lokalnoj upravi sazrelo mišljenje da CK treba više pomoći, i to je dobro. Dobro bi bilo da svaka naredna godina bude približna prethodnoj sa kojom smo zadovoljni”.

Drekalović navodi da im Elektroprivreda uvijek izlazi u susret, kao i određeni broj privatnika.

Tako je Vesna Radović donirala blizu 500 novih odjevnih predmeta i obuće za djecu, a po donaciji se istakla i firma “Vom co”, kao i “Ramel” koji je pomogao oko adaptacije zgrade CK.

“Da nije takvih ljudi, CK bi bio paralisan. Da smo imali još ovoliko pomoći koliko smo podijelili, bilo bi nam malo. I ove godine prioritet će nam biti pomoć socijalno ugroženom stanovništvu”.

Drekalović ističe da je nikšićki CK prepoznatljiv po brizi o starima u gradskom i na ruralnom području.

“Naši omladinci obiđu stotinak starih porodica u gradu. Riječ je o psiho-socijalnoj podršci i tim ljudima dolazak omladine puno znači. Kada je seosko područje u pitanju, redovno obilazimo oko 70 starih porodica. Sa nama ide i ljekar koji im mnogo više znači od te materijalne pomoći koju im odnosemo. Takvih porodica ima mnogo više, ali ne možemo sve da obiđemo”.

Naglašava da je ponosan na podmladak CK i Klub mladih koji okuplja oko 100 redovnih i isto toliko povremenih članova.

“Riječ je o srednjoškolcima koji kada upišu fakultet odlaze, ali u zadnje vrijeme imamo lijepu pojavu da nam se ti isti omladinci, nakon završenog fakulteta, vraćaju kao naši aktivisti”.

Drekalović je ocijenio da nije zadovoljan što je prva pomoć na nivou fakultativne nastave u osnovnim školama.

“Godinama pokušavamo da taj predmet, koji je jedan od ključnih životnih aktivnosti svakog čovjeka, uvedemo u redovnu nastavu”.

Nikšićanima niko u državi ne može prići po dobrovoljnom davanju krvi

Nikšić već godinama prednjači po dobrovoljnom davalaštvu krvi, a tako je bilo i 2017.

Davaoci su dali više od 1.500 jedinica krvi i još oko 100 u drugim gradovima.

“I tokom prošle godine povećali smo broj dobrovoljnog davalaštva u odnosu na porodično i došli do cifre od 55 odsto dobrovoljnog davalaštva u odnosu na 45 odsto porodičnog, što je do prije dvije godine bila nezamisliva cifra, a i sada je za sve opštine u Crnoj Gori nedostižna”, kazao je Drekalović.

Drekalović je istakao da se izdvaja nekoliko klubova koji tokom godine organizuju od dvije do četiri akcije - Elektroprivreda, “Sveti Sava”, koji je jedan od najboljih u Crnoj Gri, Pivara, klub Studenata i Klub mladih.

“Klub mladih, koji ima pedesetak članova, je jedinstven na prostorima bivše Jugoslavije i još samo u Osijeku postoji takav klub. Okupljaju omladinu do 23 godine”.

Bonus video: