U Nikšiću uništeno oko 1,5 hiljada lakog naoružanja

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević kazao je da se takvim i sličnim akcijama doprinosi misiji smanjenja malog i lakog naoružanja
0 komentar(a)
Uništavanje oružja, oružje, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Uništavanje oružja, oružje, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.07.2014. 12:49h

Crna Gora je 9.jul, Međunarodni dan uništavanja oružja, obilježila tako što je u pogonu Instituta za crnu metalurgiju u Nikšiću uništeno 1.489 komada lakog oružja. Akcija je realizovana uz podršku Evropske unije i UNDP-a, a događaj je podržala i Misija OEBS-a.

Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, kazao je da je riječ o regionalnom događaju i da pored Crne Gore u akciji uništavanja lakog oružja učestvuju i Albanija, BiH, Makedonija i Kosovo.

„Ovakvim i sličnim akcijama doprinosimo onome što je misija 9.jula a to je smanjenje malog i lakog naoružanja, njegovo uništavanje, podizanje svijesti o značaju da jednim ovakvim događajima i konstantnim aktivnostima nadležnih državnih organa povećavamo ukupnu bezbjednost naših građana“, istakao je Konjević.

Prema njegovim riječima Crna Gora zajedno sa partnerima priprema novi Zakon o oružju kojim treba da obnovi aktivnosti započete sa UNDP-om još 2002. godine. Zakon je u završnoj fazi i ministar očekuje da će veoma brzo Vlada utvrditi predlog njegovog teksta, a da će u trećem kvartalu biti usvojen u Skupštini.

„Namjera nam je da ponovo motivišemo građane koji, nažalost zbog svih dešavanja koji su bili na prostoru bivše Jugoslavije, imaju u svom posjedu nelegalno naoružanje, da isto bez bilo kakve prekrašajne ili krivične sankcije u zakonom predviđenom roku vrate, kako bismo na taj način uticali na smanjenje oružja koje je u nelegalnom posjedu“, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Sa druge strane Zakon bi, prema riječima Konjevića, još strožije i u skladu sa standardima definisao ko sve može i na koji način da posjeduje legalno oružje.

Rastislav Vrbenski, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori, je kazao da su UNDP i Centar za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi podržale i koordinisale aktivnosoti na uništavanju skoro 300 hiljada komada lakog i malokalibarskog oružja u zemljama Zapadnog Balkana, uključijući preko sedam hiljada komada lakog oružja koje je u Crnoj Gori uništeno od 2002. do danas.

„Cilj je da se kroz kampanju unaprijedi svijest građana o opasnostima koje oružje prouzrokuje“, istakao je Vrbenski.

U kampanji koja će startovati na jesen, neposredno prije i nakon očekivanog usvajanja Zakona o oružju, pored resornog ministarstva i UNDP-a, učestvovaće i OEBS i Centar za demokratsku tranziciju

Valdemar Figaj, program koordinator i zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kazao je da je jedan od njihovih prioriteta uništavanje malog i lakog naoružanja i da će uložiti mnogo napora da pomognu Crnoj Gori da uspije u toj akciji.

Bonus video: