U Novom će obilježiti 27 godina od deportacije izbjeglica

Memorijalno okupljanje će organizovati HRA, CGO i ANIMA
435 pregleda 1 komentar(a)
HRA
HRA

NVO Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA organizovaće u subotu u Herceg Novom memorijalno okupljanje povodom 27 godina od kako je u Crnoj Gori izvršen ratni zločin protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, poznat kao "Deportacija izbjeglica".

Iz HRA su pozvali na prisjećanje na žrtve i njihove porodice koje su utočište od rata potražile u Crnoj Gori i koje "su bile iznevjerene na najstrašniji način".

"Dođite da pokažemo da taj zločin osuđujemo, da očekujemo kažnjavanje odgovornih, da se ponovo založimo za podizanje spomenika žrtvama i proglašenje dana sjećanja, i tako pokušamo da obezbijedimo da se ratni zločini više ne ponove", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Iz te organizacije su saopštili da će im se sjutra ispred u podne ispred Centra bezbjednosti Herceg-Novi, odakle je većina žrtava 25. i 27. maja 1992. godine organizovano deportovana u smrt, pridružiti jedan od nekolicine preživjelih žrtava deportacije koji je uspio da se spasi iz logora u Foči.

"On po prvi put, poslije tog nemilog događaja, dolazi u Herceg Novi da bi prisustvovao memorijalnom okupljanju", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: