U Novom sve spremno za Praznik mimoze

Fešta od ribe i vina krenuće iz Kumbora, defile mažoretki se nastavlja preko Đenovića, dok će glavni program biti u Baošićima
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 14:38h

Tradicionalni, 44. Praznik mimoze, počinje sjutra, a na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom nastupiće grupa “Plavi orkestar”.

Prva subota u februaru tradicionalno je rezervisana za feštu od mimoze, ribe i vina, koja je i najposjećeniji dio programa, na kojem se, kako je kazao program menadžer Praznika mimoze Zoran Živković, ove godine očekuje do 20.000 gostiju iz Crne Gore i regiona.

Živković je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će fešta od ribe i vina krenuti iz Kumbora u deset časova. Defile mažoretki se nastavlja preko Đenovića, dok će glavna fešta i zabavni program biti organizovani u Baošićima. Tokom fešte, kako je kazao, biće posluženo 1.200 kilograma ribe, 1.000 litara vina sa podgoričkih plantaža i 1.000 litara nišićkog piva. Iste večeri, u Institutu Igalo, koji je ove godine partner Praznika mimoze, biće održan prvi veliki maskenbal.

Tokom februara će biti organizovano više od 40 pučkih, umjetničkih i sportskih programa.

Živković je kazao da već stižu prijave za boravak u Novom od brojnih turističkih organizacija.

On je podsjetio da su prošle godine imali velike vremenske nepogode, što se odrazilo i na feštu.

“Ono što bih izdvojio kada su u pitanju umjetnički programi je hercegnovski zimski salon, najprestižniji i najznačajniji zimski likovni događaj u čitavom regionu, na kojem će, po izboru istoričarke Hane Ivanović, izlagati 20 umjetničkih stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije. Novina je da će ove godine prvi put učestvovati jedna autorka iz Velike Britanije, što ovom programu daje jednu značajnu dimenziju”, rekao je Živković.

Direktorica Herceg festa Dijana Krivokapić kazala je da su sponzori ovogodišnje manifestacije, osim “Plantaža” i Nikšićkog piva i ski-centar Vučje i Mediteranski zdravstveni centar Institut Igalo. Generalni pokrovitelj Praznika mimoze je Opština Herceg Novi, a pokrovitelj je Turistička organizacija Herceg Novi.

Bonus video: