U okolini Kolašina zasađene tri ogledne parcele lincure

Plantažno gajenje lincure je samo jedna od mogućnosti koje će biti ponuđene Kolašincima kao način za sigurnu i solidnu zaradu
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 19:45h

Prve tri ogledne parcele na tri, po nadmorskoj visini, različite lokacije na području kolašinske opštine ovog mjeseca zasađene su lincurom.

To su prvi koraci koje je lokalna uprava u saradnji sa NVO „Natura“ i Botaničkom baštom napravila u cilju vrednovanja i iskorištavanja ogromnog potencijala ljekovitog bilja sa kolašinskih planina.

Planovi su ambiciozni, a kako kaže glavni opštinski administrator Zoran Vlahović, plantažno gajenje lincure je samo jedna od mogućnosti koje će biti ponuđene Kolašincima kao način za sigurnu i solidnu zaradu, kada je riječ o sakupljanju, odnosno gajenju i prodaji ljekovitog bilja.

„Kada je riječ o ljekovitom bilju, malo ko je svejstan da raspolažemo milionskim potencijalima. U tom cilju opština je uspostavila saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede kao i određenim naučnim institucijama u regionu radi realizacije projekta obuke berača ljekovitog bilja i projekta plantažnog gajenja ljekovitog bilja”, tvrdi on.

Lincura nije slučajno prva ljekovita biljka koja će se u kolašinu plantažno gajiti.

Prema riječima Mikana Medenice iz NVO „Natura“ ljekovita svojstva te ugrožene i zakonom zaštićene, ali i izuzetno tražene biljke bila su poznata još prije nove ere. Za lincuru su se, kako kaže on, odlučili iz više razloga, a najvažniji su što je tržište za tu biljku sigurno i veliko, ali i što bi se plantažnim uzgojem zaštitila njena prirodna staništa.

“Smatra se da naziv genciana potiče od imena ilirskog vladara Genciusa koji je još u drugom vijeku prije nove ere ukazao na njenu ljekovitost. Lincura je veoma cijenjena u narodu, ali zbog toga i prekomjerno korištena i dovedena do same granice istrebljenja. Koristi se kao sredstvo za jačanje organizma, poboljšanje apetita, kod bolesti organa za varenje, ali i protiv anemije. U farmaciji korijen lincure se koristi za proizvodnju različitih preparata: tečni ekstrakti, tinkture, ljekovita vina i drugo. Najveće količine korijena lincure ipak se koriste u proizvodnji alkoholnih napitaka”, objašnjava Medenica.

Kolašinska opština, prema ocjenama stručnjaka, ima odlične uslove za gajenje lincure jer ona, napominje direktor NVO “Natura” uspijeva u u predjelima iznad 1000 metara nadmorske visine. Iskustva uzgajivača u okruženju govore i o značajnim prinosima. Sa parcela za plantažno gajenje, gdje uspijeva 100.000 biljaka po hektaru, prinos svježeg korijena se kreće od 24 do 40 tona.

Kolašinska opština, prema ocjenama stručnjaka, ima odlične uslove za gajenje lincure

“Nakon sušenja to je od šest do 10 tona po hektaru. Taj prinos se odnosi na biljke stare pet godina, a u šestoj godini prinos korijena može biti 25-30 odsto veći, u sedmoj čak do 60- 70 procenata. Veliku podršku kada je riječ o edukaciji i stručnim savjetima do sada nam je pružio Institut “Josif Pančić”. Za dalju edukaciju u tom smjeru, kao i za dalje korake ovog za Kolašin vrlo važnog projekta, tražimo izvore finansijske podrške. Pored lincure, postoji još nekoliko ljekovitih biljaka pogodnih za plantažno gajenje na ovom području. Mnogo je Kolašinca zainteresovano za to”, tvrdi Medenica, napominjući da je cijena lincure na tržištu vrlo visoka.

On smatra da bi Kolašin mogao dio svog imidža zasnivati i na ljekovitom bilju, bilo da je riječ o sakupljanju samoniklog ili plantažnoj proizvodnji.

Galerija

Bonus video: