U ovoj godini bez napada na novinare i njihovu imovinu

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević, kazao je da je savremeno demokratsko društvo nezamislivo bez slobode izražavanja i slobode medija
402 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori ove godine nije bilo registrovanih krivičnih djela na štetu novinara ili njihove imovine, koji bi se odnosili na njihov profesionalni rad, saopšteno je na okruglom stolu koji je danas organizovan u Skupštini.

Okrugli sto „Mediji i medijski ambijent u Crnoj Gori“, posvećen poglavljima 10 - Informatičko društvo i mediji i 23 - Vladavina prava i temeljna prava, organizovao je skupštinski Odbor za evropske integracije.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević, kazao je da je savremeno demokratsko društvo nezamislivo bez slobode izražavanja i slobode medija.

„Slobode izražavanja kao neotuđivog ljudskog prava, i slobode medija kao kontrolnog mehanizma koji ukazuje na sve društvene anomalije“, dodao je Drljević.

Prema njegovim riječima, crnogorsko društvo ni po jednom pitanju od značaja nije u toj mjeri ujedinjeno kao po pitanju evropske integracije države, o čemu svjedoči i visok stepen podrške javnosti.

„U svjetlu te činjenice, a imajući u vidu značaj koji ovaj proces ima u pogledu reformskih aktivnosti s ciljem demokratizacije našeg društva, evropska integracija je definisana kao vanjskopolitički prioritet Crne Gore“, rekao je Drljević.

Kako je naveo, imajući u vidu obaveze iz evropske agende, Crna Gora od otvaranja pregovora u poglavljima 23 i 24 drži u fokusu pitanje slobode medija i u kontinuitetu realizuje aktivnosti u cilju unaprjeđenja medijskog ambijenta.

Drljević je podsjetio da je, u tom cilju, formirana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, na čijem čelu je predstavnik medija.

On je ocijenio da Komisija, kroz podizanje nivoa transparentnosti i efikasnosti u radu, vremenom daje sve bolje rezultate.

Crna Gora je, kazao je Drljević, u potpunosti posvećena unapređenju zakonodavnog okvira, vodeći se najboljim praksama i evropskim standardima u toj oblasti.

„O čemu svjedoči intenzivna komunikacija s Evropskom komisijom i Savjetom Evrope (SE) po pitanju izrade novih zakona o medijima i o nacionalnom javnom emiteru RTCG, pri čemu se do kraja godine očekuje i utvđivanje izmjena Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama“, naveo je Drljević.

On je podsjetio da je Crna Gora prva zemlja Jugoistočne Evrope u kojoj je SE sproveo Analizu medijskog sektora „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija“ (JUFREX), dodajući da se preporuke i konkretne mjere iz Analize se sprovode u kontinuitetu.

U dijelu bilansa rezultata, rekao je Drljević, četiri predmeta koja su formirana zbog napada na tri novinara u prošloj godini okončana su pravosnažnim presudama, dok je u jednom predmetu koli se odnosi na Oliveru Lakić pokrenut krivični postupak.

„Sa zajedničkim zadovoljstvom i optimizmom možemo konstatovati da tokom 2019. nije bilo registrovanih krivičnih djela na štetu novinara ili njihove imovine, koji bi se odnosili na njihov profesionalni rad“, istakao je Drljević.

On je podsjetio i na obavezno uputstvo vrhovnog državnog tužioca kojim se daje prioritet predmetima formiranim povodom napada na novinare, kao i na kontinuirane izjave visokih Vladinih zvaničnika koje, kako je naveo, svjedoče o nultoj stopi tolerancije u pogledu prijetnji i napada na novinare.

Na osnovui svega toga se, smatra Drljević, može stvoriti objektivna slika o odnosu državnih institucija prema tom jako osjetljivom društvenom pitanju.

„Ipak, dosadašnji rezultati ne treba da nas uljuljkaju, već ih treba shvatiti kao solidan temelj na kojem ćemo s podjednakom posvećenosću nastaviti s izgradnjom medijskog ambijenta u skladu s najvećim evropskim standardima i demokratskim vrijednostima“, poručio je Drljević.

Zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv - Katrin Lertro podsjetila je na podršku Misije naporima Crne Gore na razvoju i reviziji zakonodavnog okvira za postizanje pluralističkog, modernog i profesionalnog okruženja.

Ona je rekla da je OEBS pruži savjetodavno i stručnu podršku u vezi sa revizijom zakonima o medijima, nacionalnom javnom emiteru RTCG i o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

"Kroz naše aktivnosti u partnerstvu sa medijima i novinarima, Misija ostaje posvećena jačanju profesionalnosti medija kako bi se omogućilo uravnoteženo, tačno i objektivno izvještavanje i ojačao pravni okvir medija i osigurala njegova nezavisnost", poručila je Lertro.

Bonus video: