Radnici tražili pomoć ljekara nakon curenja amonijaka; Pivara: Incident riješen u najkraćem roku

"Ono sto je najvažnije u ovom trenutku je da ne postoji rizik vezan za zdravlje i bezbjednost ljudi, kako naših zaposlenih, tako i građana", kazali su iz pivare
23236 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2019. 19:51h

U jednom od postrojenja nikšićke Pivare "Trebjesa" jutros je procurio opasni gas amonijak.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, došlo je do pucanja cijevi i srećom je sve završeno za pola sata. Nekoliko radnika Pivare je potražilo pomoć zbog vrtoglavice i oni su zadržani na bolničkom posmatranju.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Veselin Gardašević kazao je da im je u 11:40 sati javljeno da u Pivari curi amonijak, da su odmah poslali dvoje vozila i osam vatrogasaca.

Iz pivare je saopšteno da je oko 11:30 sati dogodio incident u pogonu energetike i da se intervnisalo u najkraćem mogućem roku.

"Danas oko 11:30h desio se incident u pogonu energetike u Pivari “Trebjesa”, konkretno, procurila je manja količina amonijaka. Naše službe su odmah reagovale i u skladu sa definisanim procedurama odmah smo obavijestili Službu zaštite i spasavanja i Hitnu pomoć. Izuzetno brzom i koordinisanom reakcijom, incident je riješen u najkraćem roku", saopštili su iz pivare.

Iz "Trebjese" su istakli da ne postoji nikakav rizik za zdravlje.

"Ono sto je najvažnije u ovom trenutku je da ne postoji rizik vezan za zdravlje i bezbjednost ljudi, kako naših zaposlenih, tako i građana", kazali su iz pivare.

Amonijak (NH3) je bezbojan gas, blago zapaljiv, otrovan, korozivan, tečni gas sa oštrim mirisom.

Amonijak pri nižim koncentracijama dovodi do iritacije disajnih puteva, očiju, mučnine, povraćanja, glavobolje i crvenila lica. Najteža posljedica udisanja amonijaka može biti edem pluća, što se može dogoditi ako su koncentracije visoke.

Bonus video: