U Pljevljima bez restrikcija, uprkos velikoj suši

U pljevaljskom “Vodovodu” kažu da je stabilno snabdijevanje vodom postignuto zahvaljujući realizaciji više projekata u prethodne tri godine, vrijednih oko 190.000 eura
76 pregleda 0 komentar(a)
Breznica, Foto: Goran Malidžan
Breznica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.09.2017. 19:57h

Za razliku od mnogih gradova u Crnoj Gori koji su imali problema sa vodosnabdijevanjem, u Pljevljima ljetos nije bilo restrikcija , uprkos “složenoj situaciji” zbog smanjenog dotoka sa izvorišta.

U pljevaljskom “Vodovodu” kažu da je to postignuto zahvaljujući realizaciji više projekata u prethodne tri godine, vrijednih oko 190.000 eura.

“U saradnji sa Opštinom Pljevlja, projekti energetske efikasnosti sprovedeni su u pumpnim stanicama Breznica i Podpliješ, urađena je sanacija izvorišta Bezarska vrela, Zmajevac i Mandojevac i ugrađene su savremene hlorne stanice na bazenima Breznice, Pliješi i Bogiševca”, ističe direktor Čedo Gospić.

On kaže da su se tokom ljeta, u vrijeme smanjenog dotoka na izvorištu Breznice, susretali sa problemom brzog pražnjnjenja bazena, jer su instalirane pumpe velikog kapaciteta.

“Samim tim bilo je potrebno često gasiti pumpe i po nekoliko sati da bi se bazen dopunio i u tom vremenu jedan dio potrošača niske zone ostajao je bez vode, a drugi dio imao je slab pritisak. Ugrađena mašinska oprema isplatila se poslije 16 mjeseci stavljanja u pogon, zbog umanjenih troškova električne energije. Sanacija izvorišta Bezarska vrela, Zmajevac i Mandojevac, koja je koštala 45.228 eura, podrazumijevala je detekciju gubitaka na kaptažama koje su bile u jako lošem stanju, saniranje mjesta curenja, ugradnju elektromagnetnih mjerača protoka u novoizgrađene šahte, uređenje zona sanitarne zaštite oko izvorišta, kao i čišćenje odvodnih kanala za oticanje atmosferskih voda”.

“Vodovod” je lani od vode isporučene građanima i pravnim licima prihodovao 922.000 eura. U sekundarnoj mreži ima oko osam kilometara pocinkovanih cijevi čija starost prelazi 30 godina. Trećina pljevaljskog vodovoda izgrađena je od azbestno-cementnih cijevi, čija je upotreba je odavno zabranjena u EU.

Gubi se više od 70 odsto vode, neophodna rekonstrukcija mreže

Zbog dotrajalih vodovodnih instalacije gubici na vodovodnoj mreži iznose 71,25 odsto, pokazuju podaci iz izvještaja “Vodovoda” o poslovanju za prošlu godinu. “Pored svih izvedenih radova na održavanju mreže, evidentno je neznatno povećanje gubitaka u mreži, što ukazuje da se bez kapitalnih ulaganja u rekonstrukciju ne može doći do smanjenja gubitaka”, naveo je Gospić.

Konstatuje da je preduzeće fakturisalo 1.100 kubika vode, a da je iz cijevi iscurilo 2.729.

Bonus video: