U Pljevljima organizuju prikupljanje potpisa za nastavu na srpskom jeziku

"Priča o korijenima crnogorske nacije, jeziku, crkvi koju potencira vlast za srpski narod je neprihvatljiva"
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.06.2011. 20:09h

Srpski kulturni centar "Patrijarh Varnava" podržao je SKC "Župan Prvoslav" iz Berana koji je počeo prošle sedmice sa prikupljanjem potpisa roditelja koji zahtijevaju da njihova djeca u osnovnim i srednjim školama svoja znanja stiču na srpskom jeziku.

Kako prenose "Novosti" SKC "Patrijarh Varnava" naredne nedjelje i u Pljevljima će organizovati prikupljanje potpisa.

Kako je saopšteno zahtjevi moraju biti ispunjeni do 1. septembra, odnosno prije početka školske godine, u protivnom djeca koja žele da se obrazuju na srpskom jeziku neće pohađati nastavu.

"Srbi u Crnoj Gori ne žele da bilo kome uskrate da uči istoriju, književnost ili neki drugi predmet po novim vladinim pravilima, ali mi Srbi ne prihvatamo da se nama nameće takvo učenje"

Oni napominju da je sasvim normalno da se nastava odvija na većinskom jeziku u Crnoj Gori, odnosno srpskom jer se, kako navode, po svim dosadašnjim podacima, ubjedljiva većina, preko 50 procenata stanovništva izjasnila da govori srpskim jezikom.

"Ukoliko vlast Crne Gore ne želi da poštuje to načelo, onda neka širom Crne Gore organizuje nastavu na svim jezicima koji su trenutno u službenoj upotrebi u Crnoj Gori",navode iz SKC.

Smatraju da na cijelom prostoru Crne Gore treba da postoje škole na srpskom jeziku, a da problem koji trenutno postoji treba da se rješava od Pljevalja do Bara, ne izuzimajući nijednu opštinu.

"Priča o korijenima crnogorske nacije, jeziku, crkvi koju potencira vlast Crne Gore za srpski narod je neprihvatljiva. Srbi u Crnoj Gori ne žele da bilo kome uskrate da uči istoriju, književnost ili neki drugi predmet po novim vladinim pravilima, ali mi Srbi ne prihvatamo da se nama nameće takvo učenje", zaključuje se u saopštenju iz SKC "Patrijarh Varnava".

Bonus video: