U Podgorici koncentracija PM10 čestica u dozvoljenim granicama

Kako je saopšteno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, prema podacima sa mjernih stanica od 17 sati, u Podgorici je koncentracija PM10 čestica bila 41,3 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), a dozvoljena srednja dnevna vrijednost je 50 µg/m3
1466 pregleda 3 komentar(a)
zagađenje vazduha Podgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
zagađenje vazduha Podgorica, Foto: Čitalac "Vijesti"

Koncentracija PM10 čestica u Podgorici je, prema posljednjim mjerenjima, u dozvoljenim granicama, dok je prekoračenje zabilježeno u Pljevljima, Bijelom Polju i Nikšiću.

Kako je saopšteno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, prema podacima sa mjernih stanica od 17 sati, u Podgorici je koncentracija PM10 čestica bila 41,3 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), a dozvoljena srednja dnevna vrijednost je 50 µg/m3.

U Pljevljima i Bijelom Polju je u isto vrijeme zabilježena koncentracija PM10 čestica od 88,2µg/m3, odnosno 90,3 µg/m3, dok je u Nikšiću iznosila 56,6 µg/m3.

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha pokazuju da je u južnom regionu, odnosno na primorju, kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednostini jednog polutanta, dok u centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica varira tokom dana.

Visokim zagađenjem vazduha smatra se satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3, dok veoma visoko zagađenje vazduha podrazumijeva koncentraciju tih čestica veću od 180 µg/m3.

Iz Instituta za javno zdravlje preporučuju svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva, da pri visokom zagađenju vazduha smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

Kada je u pitanju veoma visoko zagađenje vazduha, preporučuje se svima da izbjegavaju boravak na otvorenom, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje.

Bonus video: