U Podgorici sve više smoga

Perović ističe da vazduh ima trend povećanja prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti u prethodne tri godine
305 pregleda 5 komentar(a)
Podgorica smog, Foto: Luka Zeković
Podgorica smog, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2016. 19:59h

Izvršni direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović kazao je da podgorički vazduh ima trend povećanja prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti u prethodne tri godine. Upozorava da je potreban sistemski odgovor i konkretna akcija, navodeći da dovoljan razlog za urgentne mjere predstavlja broj potencijalno ugroženih stanovnika, a naročito osjetljive grupe.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da je tokom decembra dvadeset sedam dana koncentracija čestica PM10 bila iznad propisane granične vrijednosti. Maksimalna izmjerena srednja dnevna vrijednost PM10 čestica tokom posljednjeg mjeseca u decembru iznosila je 194,9 mikrograma po metru kubnom.

On rješenje vidi u sistematskom radu na unapređenju postojeće infrastrukture, planiranju prostora, organizovanju saobraćaja, efikasnoj primjeni zakona i represivnih mjera za sve subjekte čiji rad ugrožava zdravlje ljudi.

"Ozon" je tokom druge polovine 2014. godine radio istraživanje javnog mnjenja u Podgorici koje je pokazalo da 70,4 odsto ispitanika smatra da aerozagađenje predstavlja prijetnju po zdravlje ljudi.

"Ovo nam daje za pravo da konstatujemo da nadležne institucije ne rade kvalitetno svoj posao, jer je dobra informisanost građana preduslov njihovog aktivnog učešća u procesu rješavanja problema koji su od životnog značaja", ocijenio je Perović.

Njihovo istraživanje je pokazalo da preko 80 odsto ispitanika smatra da je direktno uključivanja građana u proces rješavanja problema neophodan preduslov ukoliko želimo unaprijediti stanje.

Srednja godišnja vrijednost suspendovanih čestica PM10 u Podgorici ne prelazi propisanu graničnu godišnju srednju vrijednost od 40 mikrograma po metru kubnom, ali je sve bliže toj granici.

Maksimalna izmjerena srednja dnevna vrijednost PM10 čestica tokom posljednjeg mjeseca protekle godine iznosila je 194,9 mikrograma po metru kubnom.

Tokom 2014. godine zabilježeno je 78 dana kada je nivo zagađenja vazduha u glavnom gradu bio iznad dozvoljenog.

Najveće koncentracije čestica izmjerene su pomoću mobilnih stanica na raskrsnici ulica Kralja Nikole i Crnogorskih serdara i kod tržnog centra "Delta City".

Za rješavanje problema treba novac

Potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović kazala je da će problem zagađenja životne sredine biti aktuelizovan prilikom otvaranja poglavlja zaštite životne sredine, u okviru pristupanja EU.

Ona smatra da ne postoje kapaciteti za rješavanje ovih problema.

"Osnovni problem je nedostatak finansija", kazala je Popovićeva.

Nadležne službe, među kojima ističe Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, pokreću inicijative za rješenje tog problema ali one se završavaju donošenjem pisanih formi.

Bonus video: