U porodilištu Opšte bolnice Meljine za 9 godina rođene 2.532 bebe

Među prvima u Crnoj Gori u Meljinama je uveden friendly baby program, a od lani i zainteresovani očevi mogu prisustvovati porođaju
344 pregleda 0 komentar(a)
porodilište Meljine, Foto: Slavica Kosić
porodilište Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.03.2012. 21:26h

Porodilište u Opštoj bolnici Meljine, u kojem su rođene 2.532 bebe obilježilo je devet godina rada.

To je savremena i dobro opremljena ustanova čije usluge koriste ne samo Novljanke već i žene iz Crne Gore, ali i regiona.

Porođaj je, kao i liječenje patologije koja prati trudnoću, prema ugovoru sa Fondom zdravstva Crne Gore, besplatan samo za žene iz Herceg Novog, dok druge plaćaju te usluge.

Porodilište ima oko hiljadu i po kvadrata korisne površine na kojem su dvije porođajne sale, sobe za porodilje i pacijentkinje na ginekologiji i druge neophodne prostorije. Raspolaže savrmenom opremom – lani su dobili novi ultrazvučni aparat i 3 CTG aparat. Posjeduju tri inkubatora - dva na odjeljenju i jedan transportni.

Među prvima u Crnoj Gori u Meljinama je uveden friendly baby program, a od lani i zainteresovani očevi mogu prisustvovati porođaju. Već tri godine u porodilištu imaju uslove za uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika, koje se prosljeđuju na dalje čuvanje. U porodiluištu rade tri ginekologa i pedijatar.

Izgradnja zgrade porodilišta u krugu tada Vojne bolnice u Meljinama finansirana je iz budžeta Saveznog ministarstva odbrane SRJ, a Vlada Crne Gore je obezbijedila nabavku neophodne opreme.

Bonus video: