U "Porto Montenegru" puštena u rad dva nova svjetionika

Postavljanje novih svjetala na glavama gatova koji definišu glavni prilaz tivatskoj marini, međutim, nije kompletno rješenje problema u organizaciji saobraćaja
165 pregleda 0 komentar(a)
porto montenegro, Foto: Facebook
porto montenegro, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.09.2011. 19:31h

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore instalirala je i pustila u rad dva nova obalna pomorska svjetla u tivatskoj marini Porto Montenegro.

Na glavi mola I instalirano je svjetlo karakteristika bijeli bljesak na tri sekunde, dok je na molu IV postavljeno svjetlo karakteristika crveni bljesak na četiri sekunde.

Postavljanje novih svjetala na glavama gatova koji definišu glavni prilaz tivatskoj marini, međutim, nije kompletno rješenje problema u organizaciji saobraćaja na moru u tom dijelu Tivatskog zaliva.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja još nije izradilo takozvani Peljar za plovidbu Bokom, koji nautičarima daje sve neophodne podatke o režimu korišćenja i koordinatama plovnih puteva i sidrišta unutar zaliva, gdje zbog toga ljeti, za vrijeme gužvi, na moru vlada pravi haos.

Sidrenje na prilazima luci i na plovnom putu je nedozvoljena praksa koja je kažnjiva u svakoj državi, dok u Crnoj Gori to nije slučaj

To je posebno karakteristično za područje Tivatskog zaliva i prilaze „Porto Montenegru“ gdje se, južno i jugoistočno od marine, jahte često sidre na maloj udaljenosti od obale, nerijetko i na plovnim putevima za prilaz tivatskom gradskom pristaništu Pine i gradskoj lučici Kalimanj.

Sidrenje na prilazima luci i na plovnom putu je nedozvoljena praksa koja je kažnjiva u svakoj državi, dok u Crnoj Gori to nije slučaj, pa se vlasnici turističkih brodova koji isplovljavaju sa Pina ili vlasnici čamaca koji izlaze na more iz Kalimanja, često moraju dovijati kako da svoja plovila „provuku“ između jahti usidrenih na plovnom putu.

Ministarstvo ne odgovara

Skiperi i vlasnici tih jahti često se pravdaju da nijesu upoznati sa činjenicom da se tu ne bi smjeli sidriti, što je logično, imajući u vidu da Ministarstvo pomorstva i saobraćaja nije izdalo Peljar, niti je na nautičkim kartama adekvatno označilo ove zone.

Kombinovano, sa nedovoljnom aktivnoću Inspekcije bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, koja je u obavljanju svog posla potpuno hendikepirana mjesečnim ograničenjem od samo 200 eura za gorivo za inspekcijski čamac, takva situacija doprinosi priličnom haosu na moru u ovom dijelu Boke, pa je prava sreća što, osim jednog slučaja ljetos, kada je došlo do manjeg sudara šezdesetdvometarske megajahte i dvanaestometarskog glisera, do sada nije bilo težih posljedica.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja nije odgovorilo na pitanja „Vijesti“ da li će i kada biti napravljen i izdat novi Peljar za plovidbu zalivom Boke, kao ni na pitanje kada će biti jasno definisane koordinate plovnih puteva, sidrišta i zona zabranjenih za sidrenje u zalivu.

Bonus video: