U posjeti radnicima Rudnika boksita: Horor u jami

Voda na sve strane, svako malo odron - padaju kamenčići, miris vlage na svakom koraku, fali vazduha, vedrine, toplote, ali ne i vode i smeća...
12 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 14:39h

Voda do koljena dočekala je ekipu “Vijesti ” na ulazu u jamu Biočki stan, gdje 30-ak rudara osam dana protestuje zbog neisplaćenih sedam plata i zato što nema proizvodnje u Rudnicima boksita.

A trebalo je pješačiti nešto više od dva sata do radnika, koji su oko pet kilometara ispod zemlje.

Voda na sve strane, svako malo odron - padaju kamenčići, najveći je veličine šake, miris vlage na svakom koraku, a vazduha nema dovoljno.

Foto: Ivan Petrušić

Kod ulaza u radionicu gdje je smješteno 30-ak rudara, voda samo što nije prodrla unutra. Fali vazduha, vedrine, toplote, ali ne i vode i smeća...

Nije im do razgovora jer im je, kako kažu, teško i pričati. A i šta reći, saglasni su oni, kada ih ne čuju oni koji treba da ih čuju.

Blato se stvorilo pa su po podu pobacali kartone, podmetače, vreće za spavanje... Svijeća u nekoj drugoj prilici bi bila asocijacija za romantiku, a u jami podsjeća na horor.

Foto: Ivan Petrušić

Pokušavaju da sakriju nervozu. Iza rudara je zid miniran, fali samo baterija za dinamit pa da sve ode u vazduh. Ostalo je tako, kako kažu, iz perioda dok je jama radila.

“Baš nam je lijepo – sa jedne strane voda, a sa druge dinamit”, ironično je prokomentarisao jedan od rudara.

U radionici koja je dio jame u kojoj su boravili krajem 2009. i početkom 2010. godine, sada se nemoguće zadržati.

“Srećno”, pozdraviili su rudari ekipu “Vijesti” nakon što ih je obišla.

Grupa rudara protestuje zato što im Vlada nije odobrila obećanu pozajmicu od 320.000 ezra za isplatu jedne i po zarade. Zato sada smatraju da sa oko dva miliona eura treba da im se isplati cijeli dug.

Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

Foto: Ivan Petrušić

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240.000 eura. Njima se duguju još tri zarade, koje im ne priznaju zbog protesta ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika boksita, kompanija CEAC, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine. Većinsko vlasništvo dijeli sa Vladom, čiji nadležni predstavnici nijesu obišli rudare.

U utorak o Boksitima, ne obećavaju isplatu zarada

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, saopštio je da će tražiti od ministra ekonomije, Vladimira Kavarića , da u utorak na sjednici Komisije za ekonomsku politiku (KEP) saopšti kakve su perspektive Rudnika boksita u kratkoročnom i dugoročnom pogledu i predloži šta Vlada u tom smislu može preduzeti.

Lazović je agenciji Mina biznis kazao da će to tražiti zbog zainteresovanosti za sudbinu zaposlenih, bez obzira na, kako je kazao, neodgovoran odnos poslodavca.

Lazović je u reagovanju na navode predstavnika Samostalnog sindikata Rudnika da on snosi svu odgovornost za dalja dešavanja u preduzeću, rekao da je čudno kako neko želi da odgovornost CEAC-a za organizaciju proizvodnje i redovnu isplatu zarada prebaci na potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku.

On je ponovio da Vlada ne može dijeliti pozajmice i da svi sastanci na tu temu imaju jasan odgovor. Ministarstvo ekonomije apelovalo je da rudari koji protestuju u jami “dalje ne dovode u pitanje svoju bezbjednost, već da se pregovorima dođe do rješenja, jer kompanija ima budućnost kroz obezbjeđivanje dugoročnih ugovora”.

“To je ono na čemu se intenzivno radi, kao rješenja koje će, u dužem roku, omogućiti isplatu zarada zaposlenih iz tekućeg poslovanja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo je, istakli su oni, na posljednjoj sjednici Komisije za ekonomsku politiku predložilo rješenje.

“Spremni smo, a imajući u vidu urgentnost situacije, ne samo na sjednici Komisije, već u bilo koje doba, da to još jednom razmotrimo, uz uvažavanje svih stavova i argumentacije”, dodaju u saopštenju.

Galerija

Bonus video: