U Pošti zaposleni supruge, djeca i rođaci uticajnih direktora

U firmi ne spore da članovi porodica višegodišnjih radnika imaju prednost na konkursu
333 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 20:22h

Podgorica - U Pošti Crne Gore zaposleni su supruge, djeca i rođaci uticajnih direktora, a ni u tom preduzeću ne spore da članovi porodica dugogodišnjih radnika imaju prednost prilikom zapošljavanja.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da su, između ostalih, u Pošti zaposleni brojni članovi porodica direktora Milana Martinovića, Mila Perovića i Miodraga - Miška Rakčevića.

Portparolka Pošte Vesna Goljević - Novović nije potvrdila, ali ni demantovala navode izvora “Vijesti” zaposlenih u Pošti, koji su zahtijevali anonimnost, da je u toj firmi rasprostranjen nepotizam.

“Vijesti” su 21. novembra od Pošte zatražile potvrdu ili demanti za tvrdnje više izvora da su u firmi zaposleni najbliži rođaci rukovodećih ljudi. U pitanjima je pomenuto više od dvadeset imena - rođaka uticajnih ljudi u Pošti, ali “Vijesti” nijesu dobile odgovore da li su oni zaista u srodstvu sa direktorima i pojašnjenje kada su i pod kojim uslovima zasnovali radni odnos.

Portparolka Vesna Goljević - Novović nije potvrdila ali ni demantovala navode više izvora “Vijesti” da su, između ostalih, u Pošti zaposleni brojni članovi porodica direktora Milana Martinovića, Mila Perovića i Miodraga - Miška Rakčevića

Goljević - Novović nije demantovala nijedan navod izvora “Vijesti” zaposlenih u Pošti, ni saopštila precizne podatke, što je prethodno obećala u telefonskom razgovoru.

Izvori tvrde da je u Pošti zaposlena Olivera Martinović, supruga direktora Milana Martinovića. Olivera je, prema sajtu Pošte, direktorica sektora za platni promet.

“Vijesti” nijesu uspjele da telefonom stupe u kontakt sa Martinovićima, a Goljević - Novović je na zahtjev da novinar uživo razgovara sa direktorom odgovorila da to nije uobičajeni vid komunikacije sa medijima.

Pored direktora Perovića, u Pošti su zaposlena njegova djeca, Zoran i Maja, a kod Rakčevića, u logističkom centru, radi i njegova supruga Vesna.

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa njima. Na dostupan službeni mobilni telefon Perovića javljala se ženska osoba, tvrdeći da to nije broj direktora.

Izvori navode da je u Pošti zaposlena Mileva Eraković, supruga nekadašnjeg predsjednika Sindikata Radoja Erakovića.

Isti izvori tvrde da je zaposlena i kćerka predsjednika Nove sindikalne organizacije Pošte Ljuba Vučetića.

“Kćerka Aleksandra je udajom za sina direktora Mila Perovića postala četvrti član klana Perović u Pošti”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Grafikon zaposlenih rođaka u Pošti (kliknuti za uvećanje)

U Pošti se našlo mjesto i za Stanku Pejović, suprugu doskorašnjeg pravnika u Poštanskom centru Milivoja Pejovića.

Više izvora iz Pošte tvrdi da su zaposlene i kćerke nekadašnjeg upravnika poštanskog centra Mihaila Čabarkape - Nataša Brajković i Nevenka Bošković.

Zaposlen je, tvrde izvori “Vijesti”, i Ivan Paunović, bratanić nekadašnje direktorica Pošte u Nikšiću Branke Bogetić, koja je u međuvremenu penzionisana.

U Pošti su zaposlena i djeca vozača Mirka Vukčevića, Sanja i Petar.

Penzionisani invalid radi kao stražar

Izvori “Vijesti” tvrde da je u Pošti, kao stražar, zaposlen i invalidski penzioner Žarko Bošković. Goljević - Novović nije potvrdila ali ni demantovala tu informaciju. Izvori “Vijesti” tvrde da je Boškoviću u decembru produžen ugovor.

Prema važećem zakonu invalidski penzioner gubi pravo na penziju, ako je u radnom odnosu. Izvori “Vijesti” tvrde da Bošković, međutim, prima i platu i penziju.

Rođačka prohodnost u skladu sa zakonom

Goljević-Novović je potvrdila da su prilikom zapošljavanja prednost imali članovi porodica dugogodišnjih radnika, ocijenivši da su primljeni u skladu sa zakonom. “Svi zaposleni u Pošti Crne Gore primljeni su u skladu sa zakonom propisanim procedurama.

U jedinstvenom preduzeću JP PTT saobraćaja Crna Gora postojala je tradicija da prilikom zapošljavanja članovi porodica dugogodišnjih radnika, pod jednakim uslovima, imaju prednost. Ovakav model zapošljavanja, kojem shodno namjeri, mogu biti pridodate razne konotacije, primjenjuje se u mnogim prestižnim svjetskim kompanijama”, saopštila je Goljević - Novović.

Galerija

Bonus video: