U Potocima kreće eksploatacija?

Iz „Tehnoputa” su naveli i da je došlo do promjena na tržištu kada je u pitanju potražnja tehničko-građevinskog kamena i agregata, kao i da postoji brojna nelojalna konkurencija u vidu eksploatacije kamena (šljunka i pijeska) iz riječnih korita
108 pregleda 0 komentar(a)
Potoci, Foto: Arhiva Vijesti
Potoci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.08.2016. 19:28h

Predlog „Tehnoputa” da im se produži koncesija u mjestu Potoci na Bioču, Vlada je odbila, navodeći da to ne može prihvatiti, budući da je do trajanja koncesije ostalo četiri godine.

Prihvaćen je predlog „Tehnoputa” da minimalna godišnja proizvodnja tehničko-građevinskog kamena iznosi 45.000 metara kubnih agregata.

“Koncesionar je prvobitno bio ponudio minimalnu godišnju proizvodnju od 145.500 metara, što je bio jedan od kriterijuma bodovanja pristiglih ponuda. 'Tehnoput' je smanjenje pravdao činjenicom da nije bio u mogućnosti da u ugovorenim rokovima realizuje koncesiju zbog nedostatka prostorno-planske dokumentacije”, navodi se u dokumentu sa Vlade.

Iz „Tehnoputa” su naveli i da je došlo do promjena na tržištu kada je u pitanju potražnja tehničko-građevinskog kamena i agregata, kao i da postoji brojna nelojalna konkurencija u vidu eksploatacije kamena (šljunka i pijeska) iz riječnih korita.

“Koncesionar nije dugo mogao da realizuje koncesiju zbog nedostatka urbanističko - tehničkih uslova. Vlada Crne Gore i 'Tehnoput' zaključili su Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena u Potocima, 03. 04. 2009.”, navodi se u dokumentaciji.

Glavni grad je donio novi Prostorno-urbanistički plan, kojim je namjena ležišta „Potoci“ definisana kao istražno-eksploatacioni prostor, čime su se stvorili preduslovi za izradu rudarske tehničke dokumentacije.

“Koncesionar je bio uradio detaljna geološka istraživanja i ovjerio Elaborat o klasifikaciji, kategorizaciji i proračunu rezervi tehničko-građevinskog kamena, ali nije za šest mjeseci od ovjere Elaborata, izradio tehničku dokumentaciju i pribavio odobrenje za eksploataciju mineralne sirovine, odobrenje za izvođenje radova jer 'Potoci' nijesu bili definisani postojećim planskim dokumentom kao istražno-eksploatacioni prostor”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: