U rekonstrukciju podgoričke Gimnazije uložiće 1.140.000 eura

Zgrada Gimnazije biće pretvorena u energetski efikasni objekat, izvodiće se radovi na krovu, fasadi, biće zamijenjena stolarija...
83 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Gimnazija Slobodan Škerović Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.03.2018. 15:08h

U rekonstrukciju podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ tokom ljeta i jeseni biće uloženo preko 1.140 000 eura, saopštila je “Vijestima” portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Ona je pojasnila da će zgrada Gimnazije biti pretvorena u energetski efikasni objekat, a izvodiće se radovi na krovu, fasadi, a biće zamijenjena stolarija.

“Radnici će rekonstruisati elektroinstalacije i sistem grijanja. Radiće se i na enterijeru, odnosno rekonstrukciji toaleta, krečenju i drugom. Radovi počinju krajem maja ili početkom juna, a rok za završetak je pet mjeseci. Izbor izvođača radova je pri kraju”, kazala je Lekić.

Iz Ministarstva prosvjete je pojašnjeno da će sve svjetiljke u školi biti zamijenjene LED svjetiljkama, a postojeći krov i konstrukcija će biti zamijenjeni novim.

“Radiće se rampa, toalet i platforma za osobe sa invaliditetom, sanacija svih unutrašnjih zidova, te popravka podova - postavljanje parketa u učionicama. Neće se ni u jednom dijelu mijenjati autentičan izgled zgrade, uradiće se novi trotoari i staze, dok će ulazna vrata ostati drvena i identična sadašnjim”, navedeno je iz resora ministra Damira Šehovića. Rekonstrukcija, kako je navela Lekićeva, radi se u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW).

“Ove godine planirano je da pet škola bude u potpunosti rekonstruisano u cilju energetske efikasnosti, za šta će biti ukupno uloženo oko četiri miliona eura. Rekonstrukcija će biti rađena kroz projekat sa KfW, a projektom koordinira Ministarstvo ekonomije”, kazala je Lekićeva.

U cilju praćenja rezultata programa, kako je pojašnjeno, Ministarstvo ekonomije je uradilo analizu potrošnje energije u objektima u kojima je već urađena ta rekonstrukcija.

“Za potrebe analize korišćeni su podaci iz računa za električnu energiju, pelet, lož-ulje i gas i računi za vodu.

Saopšteno je da su uštede procijenjene upoređivanjem ukupne proračunate potrošnje prije rekonstrukcije i nakon primijenjenih mjera energetske efikasnosti. Prema rezultatima analize, ukupne uštede za sve objekte u prosjeku iznose 60,7 odsto.

Bonus video: