Nisu se sjetili zakona dok DPS nije naredio

Iz SAEM-a su prije dva dana saopštili da će, ako kolege iz Srbije ne preduzmu mjere u zakonskom roku, ograničiti reemitovanje spornih programa na teritoriji Crne Gore
12583 pregleda 45 komentar(a)
Savjet AEM-a tolerisao svu neprofesionalnost i nezakonito poslovanje Pinka koji je tada brutalno napadao opoziciju i predstavnike kritički nastrojenih NVO i medija u CG, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Savjet AEM-a tolerisao svu neprofesionalnost i nezakonito poslovanje Pinka koji je tada brutalno napadao opoziciju i predstavnike kritički nastrojenih NVO i medija u CG, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 17.01.2020. 08:43h

Odluka Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) da od kolega u Srbiji traže da utvrde odgovornost više TV kuća iz te države zbog sadržaja koji vrijeđaju i omaložavaju pripadnike crnogorske nacionalnosti, opravdana je i u skladu sa Zakonom. Ipak, ta odluka došla je tek kada je dobijeno naređenje iz Demokratske partije socijalista (DPS). To je “Vijestima” kazao direktor Media centra Goran Đurović, navodeći da je reagovanje AEM, bez obzira što je i ovog puta došlo nakon poziva iz DPS-a, opravdano i u skladu sa Zakonom o elektronskim medjima, EU direktivama u oblasti elektronskih medija i prekogranične televizije.

“Jer se na RTS-u, Pinku, Happy TV često emituju sadržaji kojima se osporava crnogorska državnost i vrijeđaju nacionalna osjećanja uz podršku voditelja i bez bilo kakve mogućnosti iznošenja suprotnog mišljenja. Propagandna mašina u Srbiji je slična propagandnoj mašini u Crnoj Gori. Navodni regulator tržišta elektronskih medija u Srbiji, jednako je partijski kontrolisan kao i AEM u Crnoj Gori”, navodi Đurović.

On je istakao da je Savjet AEM-a tolerisao svu neprofesionalnost i nezakonito poslovanje Pinka koji je tada brutalno napadao opoziciju i predstavnike kritički nastrojenih NVO i medija u Crnoj Gori.

“Isti Savjet AEM-a, u kojem su svi članovi po volji DPS-a, toleriše godinama rijaliti programe u kojima se često promovišu nasilje i govor mržnje. Koliko je sposobna AEM, govori podatak da od 17. marta 2019. nije uspjela da natjera tzv. kablovske operatere u Crnoj Gori da poštuju njenu odluku o zabrani emitovanja sadržaja koji mogu štetiti maloljetnicima u graničnom periodu od 6.00 do 23.00 časa”, smatra Đurović.

Zbog toga, dodaje on, malo je vjerovatno da AEM može da natjera regulatora druge države i propagandnu mašineriju vladajuće partije u Srbiji da poštuju međunarodne akte, kad nisu do sada uspjeli da onemoguće gledanje “Parova” i “Zadruge”.

“Na žalost, AEM primjenjuje zakon tek kada dobije naređenje iz DPS-a, a samo od DPS-a zavisi hoće li se na osnovu zakona uskoro ‘zamračiti’ RTS, Pink, Happy”, rekao je Đurović.

Iz SAEM-a su “Vijestima” kazali da, uvažavajući činjenicu da je njihovo saopštenje izazvalo nejasnoće, koriste priliku da pojasne da je inicijativa pokrenuta zbog kršenja člana 6 Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, kojim se zabranjuje širenje mržnje i podsticanje na nasilje prema određenoj skupini ljudi ili nekom njenom članu.

“Ovi standardi pretočeni su u zakonski okvir Republike Srbije koji se odnosi na prava i obaveze medija, prvenstveno Zakon o elektronskim medijima. Prema našem mišljenju, emiteri koji su procesuirani su očigledno i ozbiljno kršili pomenuti standard, time što su kroz različite sadržaje nedvosmisleno i u više slučajeva promovisali i podsticali mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. SAEM nije do sada registrovao da je neka od crnogorskih televizija pozivala na nasilje prema nekoj grupi ili širila govor mržnje prema nekoj skupini”, kazali su iz SAEM “Vijestima”.

Nijesu odgovorili i zbog čega nije ograničeno emitovanje rijalitija. Podsjetili su da je SAEM donio odluku da pristup televizijskim sadržajima koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, kao što rijaliti program, bude uslovan i da operateri moraju zaključati te programske sadržaje u periodu od 6.00 do 23.00 časa.

Iz SAEM-a su prije dva dana saopštili da će, ako kolege iz Srbije ne preduzmu mjere u zakonskom roku, ograničiti reemitovanje spornih programa na teritoriji Crne Gore.

Bonus video: