U školama četiri stotine mjesta za nove smjerove

Konkurs za upis u 50 crnogorskih srednjih škola biće raspisan sredinom juna, a polumaturantima će biti ponuđeno preko 6.000 mjesta u srednjim stručnim školama i preko 2.000 u gimnazijama
314 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2018. 19:55h

Podgoričke srednje stručne škole otvoriće ove godine vrata za oko 400 novih đaka na novim programima, a to su elektrotehničari za razvoj mobilnih i veb aplikacija, računarskih sistema i mreža, zatim modni krojač i drugo.

Prema podacima Ministarstva prosvjete koje je ranije saopštilo, prošle godine je porasla zainteresovanost za stručne škole, pa su sada uvedena i nova zvanja koja uglavnom prate društvene trendove.

Konkurs za upis u 50 crnogorskih srednjih škola biće raspisan sredinom juna, a polumaturantima će biti ponuđeno preko 6.000 mjesta u srednjim stručnim školama i preko 2.000 u gimnazijama.

Prema informacijama “Vijesti” iz škola i Ministarstva prosvjete, podgorička Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ bi trebalo da upiše dva odjeljenja na novom smjeru elektrotehničar za razvoj mobilnih i veb aplikacija, tri na smjeru elektrotehničar računarskih sistema i mreža, a po jedno odjeljenje na smjerovima elektrotehničar elektronskih komunikacija i elektrotehničar elektronike.

Planirano je da Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ upiše po jedno odjeljenje na smjerovima prehrambeni tehničar, modni krojač i modni frizer.

SSŠ škola „Sergije Stanić“ trebalo bi da upiše po dva odjeljenja tehničara kulinarstva i kuvara, i po jedno odjeljenje tehničara prodaje i prodavača.

“Vijesti” su ranije objavile da je modernizovanje ponude srednjih stručnih škola počelo u septembru 2017. programima poput arhitektonski tehničar, tehničar mehatronike, elektrotehničar energetike, tehničara modnog dizajna...

“Inovirani programi srednjih stručnih škola su modularizovani i fokusirani na ishode. To zapravo znači da učenici, u skladu sa svojim mogućnostima, postupno, završetkom pojedinih modula, stiču stručnu kvalifikaciju. Dakle, učenik koji eventualno napusti obrazovanje prije njegovog završetka, a sa uspjehom je savladao predviđene module do toga trenutka, može svakako steći sertifikat o stručnoj kvalifikaciji”, objasnili su tada iz Ministarstva.

Saopšteno je i da su programi urađeni u saradnji sa poslodavcima i drugim partnerima, i upravo su oni bili jedan od fokusa ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije, i jedan od razloga dobre ocjene obrazovanja.

Uz prijavu na konkurs, polumaturanti će standardno dostavljati i svjedočanstva iz posljednja tri razreda osnovne škole.

Pored opšteg uspjeha iz posljednja tri razreda, maternjeg jezika, matematike i dva predmeta od značaja za dalje školovanje, boduje se i ocjena dobijena na eksternoj provjeri znanja, odnosno polumaturskom ispitu.

Svake godine iz osnovnih škola izađe oko 8.000 đaka.

Bonus video: