U školu neće moći ko se ne vakciniše

Prema važećem Zakonu, roditelju koji ne vakciniše dijete prijeti novčana kazna od 150 do 500 eura
55 pregleda 63 komentar(a)
vakcine, Foto: Savo Prelević
vakcine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.05.2016. 19:01h

Djeca koja ne budu vakcinisana protiv deset zaraznih bolesti neće moći da budu upisana u vrtić i školu.

To je izmjena predviđena Nacrtom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vakcinacija stanovništva obavezna je protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubela, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence tipa B.

U Nacrtu koji je objavilo Ministarstvo zdravlja piše da je za boravak djece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja, potrebno da su vakcinisana protiv 10 zaraznih bolesti. Izuzetak je postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Prema važećem Zakonu, roditelji su u obavezi da vakcinišu djecu protiv zaraznih bolesti i odgovaraju prekršajno, novčanom kaznom od 150 do 500 eura ako to ne učine.

“Vijesti” su u junu prošle godine objavile da je zdravstvena inspekcija od početka godine podnijela šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod Osnovnog suda u Podgorici protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu.

Tada su iz Uprave za inspekcijske poslove pojasnili da tokom 2014. godine nije bilo prijava po tom osnovu i da su ih o odbijanju vakcinacije obavijestili iz domova zdravlja.

Posljednjih godina u Crnoj Gori i regionu vode se polemike oko navodne štetnosti MMR vakcine, čiji protivnici tvrde da navodno izaziva autizam.

U Srbiji je 4. marta stupio na snagu novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti po kojem nevakcinisana djeca neće moći da budu upisana u vrtić ili školu.

S druge strane, Ustavni sud Hrvatske prije dvije godine utvrdio je da samostalna odluka roditelja da li će vakcinisati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo i da je obaveza vakcinisanja u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Vakcinu ne dobije oko 15 odsto djece

Epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević kazao je da je porastao broj djece koja nijesu primila vakcinu. On je na konferenciji za medije prošlog mjeseca rekao da je, prema posljednjim podacima iz 2013. godine, bilo vakcinisano 84,5 odsto djece.

Istakao je da je trenutna situacija još lošija i da zvanične podatke očekuju do kraja maja.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja i pedijatar Nebojša Kavarić u više navrata je kazao “Vijestima” da je imunizacija najeftiniji i najkvalitetniji lijek i upozorio da se bolesti, poput morbila, pertuitisa, rubeole, zauški i hepatitisa B, ne mogu spriječiti bez vakcinacije.

On je ocijenio da je odbijanje roditelja da dijete primi vakcinu težak oblik zanemarivanja iz najbolje roditeljske namjere.

Bonus video: