U smogu i magli vide samo poboljšanje

Vlada je obezbijedila 470.000 hiljada eura za nabavku briketa i peleta, ali je uprkos tome zagađenje vazduha u Pljevljima svakodnevno višestruko bilo iznad dozvoljene granice...
94 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.04.2016. 19:41h

Uprkos enormnom zagađenju vazduha, nadležni su konstatovali da se aktivnosti Vlade u cilju sprovođenja mjera na smanjenju zagađenja realizuju “zadovoljavajućom dinamikom i u planiranom obimu”.To je saopšteno nakon prvog sastanka Radne grupe za praćenje i unapređenje stanja životne sredine u Pljevljima.

Na sjednici je, između ostalog, konstatovano i da realizovane kratkoročne mjere - upotreba biogoriva, već daju rezultatae.

Vlada je obezbijedila 470.000 hiljada eura za nabavku briketa i peleta, ali je uprkos tome zagađenje vazduha u Pljevljima svakodnevno višestruko bilo iznad dozvoljene granice...

Posebno važnim su ocijenjeni poslovi Vlade i lokalne uprave, koji su prethodili nedavnom potpisivanju ugovora o projektovanju nove toplane u Pljevljima. Ugovor sa slovenačkom kompanijom “Esotech”, vrijedan je 84.900 eura, a novac je obezbijedila Vlada.

Saopšteno je da je to “prvi i najvažniji korak” ka izmještanju postojećih kotlarnica iz gradskog jezgra, čiji je uticaj na kvalitet vazduha “nesporan i veoma izražen”.

Istaknuto je pojačano prisustvo ekološke inspekcije u Pljevljima, uz sugestiju da je neophodan intenzivniji rad i djelovanje lokalne Komunalne policije na terenu, u cilju evidentiranja i sankcionisanja svih zagađivača.

Radna grupa je mišljenja da je pljevaljska vlast pravovremeno preduzela aktivnosti, u cilju nabavke biogoriva za sljedeću sezonu grijanja.

Konstatovano je da je ključni činilac za rješavanje problema kvaliteta vazduha toplifikacija grada iz Drugog bloka Termoelektrane.

Radnu grupu formirao je predsjednik Opštine Mirko Đačić.

Njen zadatak je da prati i kontroliše sprovođenje planiranih mjera na smanjenju svih oblika ugrožavanja životne sredine i da o nalazima najmanje dva puta godišnje informiše Vladu i Opštinu.

Osim čelnika Opštine, sjednici su prisustvovali sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, državna sekretarka Daliborka Pejović, direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović, generalni direktor Direktorata za energetiku Miodrag Čanović, načelnik odjeljenja Instituta za javno zdravlje dr Borko Bajić, direktor pljevaljskog Doma zdravlja dr Ilhan Tursumović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović i ekološki inspektor Sejdo Đukić.

Bonus video: