U štrajku dio radnika NP "Skadarsko jezero"

adnici pomenutog nacionalnog parka, koji su članovi Unije slobodnih sindikata, više od deset dana ne žele da idu u kontrolu Skadarskog jezera, dok im se ne obezbijede zakonom propisani uslovi za rad
50 pregleda 3 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.12.2014. 19:44h

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) potvrdili su da je dio radnika NP "Skadarsko jezero" u štrajku zbog nepovoljnih uslova za rad.

"U Organizacionoj jedinici Skadarsko jezero dio zaposlenih u Službi zaštite i Službi za održavanje ambijentalne higijene i infrastrukture NP “Skadarsko jezero” iskazuje nezadovoljstvo zbog nedostatka određenog broja materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za rad u zimskim uslovima", navodi se u odgovorima NPCG-a.

Radnici pomenutog nacionalnog parka, koji su članovi Unije slobodnih sindikata, više od deset dana ne žele da idu u kontrolu Skadarskog jezera, dok im se ne obezbijede zakonom propisani uslovi za rad.

Iz NPCG tvrde da su juče nabavili dio opreme potrebne za rad u zimskim uslovima, dok bi ostatak trebalo da nabave narednih dana.

" Nabavka opreme za rad u zimskim uslovima će biti završena u najkraćem roku čime će se stvoriti uslovi da se zaštita prirodnih resursa obavlja efikasno. Već je započeta procedura za nabavku zakonom propisane opreme potrebne za rad u zimskim uslovima, danas je nabavljen dio opreme, dok se nabavka preostalog očekuje u narednim danima. Takođe su počele i aktivnosti na pokretanju postupka dobijanja beneficiranog radnog staža za određena radna mjesta u Nacionalnim parkovima Crne Gore", piše u odgovorima.

Saopštili su da su uslovi rada u NP "Skadarsko jezero" izuzetno kompleksni i zahtjevni, a zaposleni se suočavaju sa brojnim nedozvoljenim aktivnostima i izazovima obavljanja poslova u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Prema pouzdanim saznanjima "Vijesti", radnici su najavili da će preduzeti ozbiljnije mjere i da su NPCG-u dali rok do ponedjeljka da im obezbijede sredstva za rad.

U kontrole ide nadzornik koji ima sertifikat za taj posao

Više pouzdanih izvora tvrdi da jezero trenutno kontroliše jedan nadzornik, koji nije član sindikata, a ima sertifikat za obavljanje poslova zaštite.

Sindikat je direktoru NP "Skadarsko jezero" ranije naložio da prestane slati u kontrolu zaposlene bez uniforme i licence za obavljenje poslova zaštite, jer će u suprotnom protiv njega podnijeti krivičnu prijavu. Iz NPCG-a je saopšteno da su obezbijedili stalnu zaštitu jezera, na čemu radi dio zaposlenih u Službi zaštite uz pružanje asistencije pripadnika Centra bezbjednosti Podgorica i granično-pomorske policije.

Bonus video: