U studentskim menzama gužve, na ručak čekaju i sat vremena

Sektor ishrane spreman je da pruži te usluge i za 60 odsto više korisnika, nego što ih je trenutno, kaže Kaluđerović
332 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 04:58h

Studentima koji su smješteni u podgoričkim studentskim domovima ove školske godine, ne samo da je tijesno u sobama, već su sa istim problemom suočeni i u studentskoj menzi.

Uzrok dugom čekanju na red za obrok, posebno u vrijeme ručka, kako tvrde studenti, je ovogodišnja novina da pravo na smještaj i hranu imaju i samofinansirajući studenti, i oni sa privatnih univerziteta.

Korisnici menze tvrde da na tanjir toplog obroka sada moraju čekati i više od pola sata.

Najbolja jela brzo prođu

Predstavnik podgoričkih studentskih domova Almir Tahirović objašnjava da je samo u menzi Novog studentskog doma broj korisnika obroka ove godine uvećan za 40 odsto, dok je broj zaposlenog osoblja ostao isti.

"Najgore je u vrijeme ručka, kada po završetku predavanja većina studenata dolazi u menzu, jer zbog obaveza na fakultetima nijesu u prilici da dođu ranije. Dešavalo se da se stoji u redu i do sat vremena", kazao je Tahirović.

Najgore je u vrijeme ručka, kada po završetku predavanja većina studenata dolazi u menzu, jer zbog obaveza na fakultetima nijesu u prilici da dođu ranije

Hrana je, kako navode, kvalitetna i ukusna, a obroci su obilni, sem što “glad skoro prođe dok se čeka na traci”, te im jedino preostaje da, kada im dinamika predavanja to dozvoli, ručaju mnogo ranije od predviđenog termina.

Rukovodilac sektora ishrane domova Marko Kaluđerović ne krije da gužve u menzi postoje, ali napominje da je ona otvorena od 7.15 do 20.30 te da, ukoliko bi studenti, kada su u mogućnosti, dolazili nešto ranije na ručak, izbjeglo bi se stvaranje dugih redova.

Sektor ishrane spreman je da pruži te usluge i za 60 odsto više korisnika, nego što ih je trenutno

"Sektor ishrane spreman je da pruži te usluge i za 60 odsto više korisnika, nego što ih je trenutno i prilagođen da izuzev studenata koji su u domu usluži i druge koji studiraju u Podgorici, zaposlene na Univerzitetu, te učenike tri specijalne škole. Tako da ovogodišnje povećanje broja korisnika usluga menze, ne može predstavljati problem", objašnjava Kaluđerović.

Hrani se dvije hiljade studenata

U studentskoj menzi, kako ističe, trenutno se hrani oko dvije hiljade učenika i studenata, a korisnici su isključivo oni koji su ostvarili legitimno pravo na to i kojima su dodijeljene čipovane kartice.

"Godinama unazad postoji studentska solidarnost da svoju karticu ustupe nekome ko nije naš korisnik. Ali mi smo tu nemoćni, jer bi trebalo da sve koji čekaju na liniji sa samoposluženje legitimišemo, što bi stvorilo neprijatnu atmosferu među studentima", kazao je Kaluđerović.

On tvrdi da su uslovi u menzi zadovoljavajući, te da je studentima, za tri obroka dnevno po cijeni od 22 eura mjesečno, ponuđeno 80 različitih jela nedjeljno, odnosno četiri za jedan obrok.

Uz to, kako je dodao, studentska Komisija sastavlja mjesečni jelovnik koga se uprava strogo pridržava.

"Trudimo se i da uvijek spremimo veću količinu onog jela za koje pretpostavljamo da će za njega biti veće interesovanje, kako bi svi korisnici bili zadovoljni. Takođe, poštujemo i želje studenata koji poste, kao i onih muslimanske vjeroispovijesti", kazao je Kaluđerović, naglašavajući da je u ovoj godini sanduče za primjedbe studenata na hranu ostalo prazno.

On je naveo da se redovno ulaže i u adaptaciju prostorija, te su tako tokom ljeta renovirane kuhinje, promijenjene pločice, instalacija, a oprema servisirana.

Danas protest

Dogovor studenata i Ministarstva prosvjete i sporta o dodatnih 48 mjesta u domovima tek je početak pregovora dok se ne nađe rješenje prihvatljivo za visokoškolcei njihov budžet poručili su predstavnici Studentske Unije Crne Gore, prenijela je agencija MINA.

Donja granica za smještaj u domu prošle godine je bila 50,8 bodova, a na prvoj rang listi ove godine ta granica je 62,4 boda.

Ona je kazala da to što su na sastanku izdejstvovali da se granica pomjeri za 48 mjesta jeste dobro, ali nije dovoljno. Studenti su apelovali na kolege da podrže najavljeni bojkot i da danas na svojim fakultetima u 11 sati izađu na protest. To je tek početak pregovora sa ministarstvom. Tek treba da se dođe do rješenja koje je opšte prihvatljivo i održivo za studente i njihov budžet, navela je Vukićević.

Donja granica za smještaj u domu prošle godine je bila 50,8 bodova, a na prvoj rang listi ove godine ta granica je 62,4 boda.

"Nakon proširenja liste za 48 mjesta, do granice koja je bila prošle godine, bez smještaja ostaje 385 studenata, a preko toga ima još ljudi koji su konkurisali", rekla je Vukićević.

Ona je podsjetila na obećanje ministarstva da će renovirati drugu fazu novog studentskog doma, odnosno vodoinstalacije, grijanje i PVC bravariju.

"Neka neko iz ministarstva dođe da boravi u domu, da prespava nekoliko noći, i da vidi kako je studentima koji tu spremaju planove za svoju budućnost", predložila je Vukićević.

Galerija

Bonus video: