U subotu počinje 17. Orjenski maraton

Iz Subre poručuju da je trasa pogodna za sve, od planinara, do povremenih šetača i da je osmišljena za popularizaciju posjete zaleđu
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2016. 18:58h

Sportsko-rekreativno-turistička manifestacija Orjenski maraton koju sedamnaesti put organizuje Planinarski klub (PK) „Subra“ počinje sjutra.

“Prvi dan je posvećen zaljubljenicima u planinsko trčanje, zahtjevnu sportsku disciplinu pogodnu za planinare u nadprosječnoj kondiciji i atletičare. Start je u devet sati i cilj je planinarski dom „Za Vratlom“ (1160 m)”, saopšteno je iz PK Subra.

Staza duga 24 kilometra prolazi se kroz sam centar Orjena, pa čak izlazi i na Veliki kabao (1890 m), najviši vrh primorskih Dinarida. “Staza je pokrivena sa volonterima na više punktova, gdje se može dobiti voda i energenti. Najspremniji takmičari stazu prelaze za nešto više od tri sata, a aktuelni rekord je 03:15:27 (Janko Grdović, AK “Niskogorci”, Igalo). Nakon dodjele diploma, medalja, pehara i robnih bonova, organizovan je ručak u domu za sve učesnike”, objašnjavaju iz Subre.

U nedjelju, 29-og maja biće organizovana tkz. Rekreativana trasa od centra Herceg Novog (trg Nikole Đurkovića) do sela Žlijebi. Do sela se može stići odlično sačuvanim pješačkim kanicama (serpentinama), što je, uz samo selo i glavna atrakcija Rekreativne trase. Na Žlijebima je planiran duži odmor, i razgledanje, što na vidikovcu kod Sv. Nikole, što u kompleksu kod konobe porodice Sikimić. Žlijebi su izuzetan ruralni kompleks tradicionalne kamene gradnje, sa izvanrednim vidicima na ulaz u Boku Kotorsku.

Iz Subre poručuju da je trasa pogodna za sve, od planinara, do povremenih šetača i da je osmišljena za popularizaciju posjete zaleđu.

Realizaciju 17-og Orjenskog maratona su omogućili: Turistička organizacija Herceg Novog, Opština Herceg Novi i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, uz podršku Planinarskog saveza i Atletskog saveza Crne Gore, a u saradnji sa Graničnom policijom.

Galerija

Bonus video: