U susret ljetu: U gradskim autobusima promaja jedina nada

"Dobro je imati klimu, ali ni to ne bi moglo pomoći na ovoj temperaturi, jer se vrata stalno otvaraju na stanicama i toplota ulazi"
57 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 12:11h

Podgoričani će se i ovog ljeta voziti u gradskim autobisuma na vrelini bez klima. Naime, samo mali broj autobusa ima ugrađene rashladne uređaje koje vozači ne uključuju jer, kako kažu, nema efekta, pa koriste samo sistem za ventilaciju. Većina gradskih autobusa je starosti i po nekoliko decenija, nijesu čisti, pa njihove usluge građani koriste kada nema drugog prevoza. Vlasnici gradskih prevoznika nadaju se da će se završavanjem studije o javnom gradskom prevozu stvoriti preduslovi za rješavanje pitanja starih vozila i nabavljanje novih sa klimauređajima.

Vrata se stalno otvaraju i toplota ulazi

Vlasnik firme "BLT" Božo Bulatović kazao je da njegovo preduzeće ima 40 autobusa gradskog i turističkog tipa, ali da samo turistički autobusi imaju klime, dok gradski autobusi imaju samo ventilaciju. "Dobro je imati klimu, ali ni to ne bi moglo pomoći na ovoj temperaturi, jer se vrata stalno otvaraju na stanicama i toplota ulazi. Ne znam koja daje klima ne bi mnogo pomoglo jer se prednja vrata stalno otvaraju i zatvaraju. Imamo solidne autobuse stare od tri do 15 godina i održavamo ih maksimalno kada je tehnički dio u pitanju, farbamo limariju, mjenjamo sjedišta, djelove. Zalažemo se da građani ne trpe, a možemo koliko su naše mogućnosti", rekao je Bulatović.

"Znamo da nam nedostatak klima malo posao ometa, a jedini način na koji možemo da pomognemo je da pravimo promaju"

"Klime ne pomažu na 60 stepeni" "Gradski saobraćaj PG" od 60 autobusa ima šest sa klimom, a vozni park je star 15-ak godina. "Nadam se da će se riješiti situacija kada se završi studija o javnom prevozu kako bi Pođgoričani konačno dobili kvalitetniji i udobniji prevoz. Sve ostalo je krpljenje, jer se ni klime ne uključuju u vrelim danima, one na 60 stepeni ne pomažu", kazao je vlasnik pomenutog prevoznika Haris Alivodić. U "Montenegro prevoz Pejović" imaju oko 30 vozila, a klimu imaju samo u tri četiri vozila, kaže direktor Danilo Pejović.

"Prosjek starosti naših autobusa je 20 godina, a bili smo u pregovorima sa jednom firmom u Makedoniji da se u određeni broj vozila ugradi klima, ali nismo uspjeli. Naši planovi su da naredno ljeto ugradimo klime u sva vozila. Zbog tog problema ne možemo da zaradimo jer nemamo finansijskih uslova zbog slabog posla. Putnicima izlazimo u susret otvaranjem prozora tako što smo napravili da se stakla mogu bočno otvarati kako bi se napravila promaja", rekao je Pejović.Taksi brži i udobniji Za Podgoričanina Vladana Prelevića gradski prevoz je loš i ne čudi što se slabo koristi kada je taksi puno lakše dobiti što giađani dobro znaju. Adis Suljević smatra da je gradski saobraćaj neorganizovan po pitanju linija, reda vožnja, a kako su neudobni ne čudi što nema klima u njima pa vožnja autobusima je samo iscrpljivanje građana.

"Ako bi sa gradskim autobusom krenuli na poslovni sastanak, trebaju vam dvije majice - jedna dok se vozite, a drugu da obučete prije nego stignete na mjesto sastanka", kaže Suljević.

Galerija

Bonus video: