U Tivatski zaliv stigla i školjka koja pravi bisere

Riječ je o organizmima koji su dospjeli u tivatske vode najčešće u balastnim vodama brodova iz raznih djelova svijeta...
169 pregleda 20 komentar(a)
školjka, Foto: Cochnology.be
školjka, Foto: Cochnology.be
Ažurirano: 25.01.2017. 07:44h

Naučnici su u Tivatskom zalivu i u akvatorijumu Marine Porto Montenegro otkrili vrste koje nisu karakteristične za Jadran.

Riječ je o organizmima koji su dospjeli najčešće u balastnim vodama brodova i djelovima brodske opreme jahti i drugih plovila koja su došla iz raznih djelova svijeta.

"Na području akvatorijuma zabilježeno je prisustvo nekoliko alohtonih vrsta. Ovim vrstama postojbina može biti Indijski ili Atlantski okean, ili neki drugi dio svjetskog mora, a kao primarni način dolaska u područje Tivatskog zaliva smatra se pomorski saobraćaj. Među zabilježenim vrstama su mekušci Melibe viridis i Pinctada radiata, sunđer Paraleucilla magna i rakovi Callinctes sapidus i Farfantepeneus aztecus. Tokom istraživanja je primijećeno da se vrste uspješno razmnožavaju tako da je za očekivati širenje njihovog areala rasprostranjenosti i mogući uticaj na već prisutne vrste”, piše u Nacrtu Lokalnog plana za zaštitu životne sredine Opštine Tivat za 2017-2021.

Nijedna od novih pet alohtonih vrsta nije posebno problematična za postojeći ekosistem, kazala je za “Vijesti” dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora.

"Djelimični izuzetak je plavi rak jer se on brzo razmnožava, dosta brže od autohtonih vrsta rakova, koje može ugroziti jer koristi istu hranu kao i domicilne vrste. Ipak, budući da je riječ o komercijalno interesantnoj vrsti, to bi moglo doprinijeti održavanju populacije plavog raka na prihvatljivom nivou koji neće bitnije uticati na život ostalih domicilnih vrsta rakova".

Obje novootkrivene vrste rakova - plavi i sjeverna braon kozica su komercijalno interesantne vrste, jer su jestive i u drugim djelovima svijeta, posebno u SAD, čine osnovu dijela ribarske industrije.

Vrsta morskog puža Melibe viridis nastanjuje Sredozemno, ali prvenstveno Crveno more i Indijski okean.

Postojbina školjke Pinctada radiate koja u sebi stvara biser je indo-pacifički region.

Ova školjka tamo se osim zbog bisera, eksploatiše i radi jestivog mesa.

Lokalni plan je na javnoj raspravi, a uradila ga je Nevladina organizacija “Evropski dom”, u saradnji sa Opštinom i naučnicima.

Dio Plana posvećen zaštiti mora i obalnog pojasa potpisuje biolog dr Slavica Kašćelan.

Navodi se da u Porto Montenegru koji je lokacija pod velikim pritiskom i negativnim uticajem čovjeka na ekosistem, živi čak 19 vrsta fitobentosnih organizama (algi i drugih biljaka).

U marini dominiraju organizmi koji se prilagođavaju zagađenju

Analiza životinjskih vrsta na području marine pokazuje dominaciju organizama iz grupe tunikata, mekušaca i anelida koje karakteriše velika gustina populacije.

To su, kako se konstatuje u izvještaju, uglavnom vrste koje tolerišu promjene uslova sredine i zagađenja koja su u lučkim akvatorijumima prisutna.

“Među velikim brojem identifikovanih vrsta treba istaći da je i tu prisutna palastura, ali sa svega nekoliko primjeraka”.

Piše da je evidentirano prisustvo brojnih vrsta sunđera, žarnjaka, bodljokožaca, morskih crva, mekušaca, tunikata, brizoa i zglavkara.

Iako se direktno ne pominju u izvještaju, u akvatorijumu Porto Montenegra žive i brojne vrste riba, a narastajućoj populaciji pogoduje i zabrana ribolova. Neposredno uz gatove marine, mogu se vidjeti kapitalni primjerci cipola, brancina, oradi i drugih, za sportske i komercijalne ribolovce, veoma interesantnih i poželjnih vrsta.

Bonus video: