U Tivtu para ne fali, ali štede na ukrasima

Iako u sljedeću godinu prenosi 4,65 miliona eura neutrošenih sredstava, Opština je nabavila samo 18 novih svjetlećih ukrasa
124 pregleda 23 komentar(a)
Tivat, praznici, Foto: Siniša Luković
Tivat, praznici, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.12.2015. 20:59h

Tivat izgledom ne odaje blagdansku atmosferu, iako su božićni i novogodišnji praznici na pragu.

Uprava grada koga zovu najuspješnijom crnogorskom pričom i crnogorskim Monakom, nije se pretrgla od ulaganja u nove ukrase, kojima bi sugrađanima i turistima priuštilo malo novogodišnje atmosfere.

Iako će u budžet za sljedeću godinu prenijeti čak 4,65 miliona eura neutrošenih sredstva, Opština je nabavila samo 18 novih svjetlećih ukrasa, što je prije dvadesetak dana plaćeno 4.730 eura.

Sa tim i starim, dotrajalim ukrasima koje električari iz Komunalnog preduzeća „krpe“ već godinama, okićeno je nekoliko ulica u najužem centru grada, gdje se već godinama tradicionalno postavlja i metalna konstrukcija sa svjetiljkama, po noći nalik na jelku, a koja supstituiše prava novogodišnja drvca kakva koriste svi drugi gradovi u svijetu.

Ako je suditi po načinu na koji gradski oci Tivta pristupaju prazničnom ukrašavanju grada, Nova godina „ne dolazi“ na područje Krtola, jer tamo nema nijednog ukrasa, kao ni u Lepetanima, Donjoj Lastvi, Gradiošnici, Sejanovu...

Ni ove godine uprava gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) nije se ni potrudila da svjetlećim ukrasima dekoriše “kapije” grada - novu autobusku stanicu na Župi, ni trajektno pristanište na Lepetanima, uprkos tome što 20.000 eura godišnje izdvajaju za projekat brendiranja Tivta.

Osim četiri komada na Kavi, pet ukrasa na Seljanovu i malog dekorisanog poteza od marketa „Hit“ do raskrsnice sa Ulicom Luke Tomanovića, vozeći se Jadranskom magistralom tri kilometra kroz „crnogorski Monako“ nema prazničnog ugođaja većeg od od onog koji se može naći u Pitominama i Kojinoj Vlaki kraj Žabljaka, odakle je tivatski gradonačelnik Novosel.

Porto Montenegro koji već godinama prednjači po novogodišnjoj dekoraciji, ove je za ukrašavanje tog prostora izdvojio dodatnih pet hiljada eura - više nego što je to Opština učinila za cjeli grad.

Pozitivnih primjera ima još - počev od brojnih građana koji su ukrasili balkone ili djelove dvorišta uz magistralu, preko marketa “Roda”, skvera ispred prostorija Turističke organizacije koja se sama potrudila da ga dekoriše, do ubjedljivo najbolje i najveselije tačke u Tivtu - benzinske pumpe „Ine“ u Vrijesu, koja noću bliješti u ukrasima.

Bonus video: