U Ulcinju dižu spomenik Skenderbegu

Nrekić je objasnio da je u pitanju donacija dijaspore i da je već urađeno idejno rješenje
483 pregleda 136 komentar(a)
Đerđ Kastriot Skenderbeg, Foto: Wikipedia.org
Đerđ Kastriot Skenderbeg, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 29.07.2018. 06:22h

Spomenik Skenderbegu biće podignut u Ulcinju.

Tu informaciju “Vijestima” je potvrdio predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić.

On je kazao da je već i određena lokacija budućeg spomenika — na kružnom toklu kod zgrade Opštine.

Nrekić je objasnio da je u pitanju donacija dijaspore i da je već urađeno idejno rješenje.

“Sve je po zakonu i dobili smo saglasnost Ministarstva kulture. Mislim da će biti potrebna i saglasnost Opštine, ali to neće biti problem. Rano je još”, kazao je šef ulcinjskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) “Vijestima”.

Bulevar od Vrha pazara do kružnog toka, takođe nosi ime Skenderbega.

Đurađ Kastriot (Gjergj Kastrioti 1405—1468), poznat kao Skenderbeg bio je albanski nacionalni heroj i od 15. vijeka bio je predmet brojnih književnih i umetničkih djela.

Rođen je u okolini grada Debra u pograničnom području između današnje Makedonije i Albanije, u jednom od dva sela pod kontrolom njegovog đeda.

Posticao je iz feudalne porodice Kastriota koja je u to vrijeme upravljala djelovima današnje centralne Albanije i istočne Makedonije. U albanskom gradu Lješu preminuo je 17. januara 1468. godine od malarije.

DF: Pozdravljamo podizanje spomenika srpskom junaku

Ulcinjanka i poslanica Demokratskog fronta Ljiljana Đurašković, rekla je da pozdravlja podizanje spomenika, kako je navela, velikom i opjevanom junaku Skenderbegu - rođenom Srbinu, od oca Jovana Kasriotića i majke Vojislavke od roda Brankovića.

“Pravo ime Skenderbega je Đurađ Kastriotić. Bio je pravoslavac i slavio porodicnu slavu. Zajedno sa svojom braćom Konstantinom i Rapošom odveden je u janičare. Njegova rodjena sestra Marija je majka Ivana Crnojevića, gospodara Zetskog i utemeljivača Cetinjskog manastira. Cijeli svijet se divio hrabrosti i viteštvu Đurađa Kastriotića - Skenderbega jer je 25 godina branio Evropu od Otomanske imperije”, kazala je Đurašković.

Bonus video: