U Zavodu zaposleni po mjeri roditelja

U Zavodu za metrologiju rade supruga jednog, a kćerka drugog pomoćnika direktora. Zaposlene i kćerke jedne načelnice i tehničke sekretarice
19776 pregleda 29 komentar(a)
Zavod za metrologiju, Foto: Zoran Đurić
Zavod za metrologiju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.08.2019. 18:27h

U Zavodu za metrologiju zaposleno je više lica čiji su najbliži srodnici na odgovornim pozicijama u toj instituciji, tvrde njihove kolege. U Zavodu, međutim, kažu da su oni zaposleni u skladu sa zakonima, na osnovu javnih oglasa, te da je Ustavom svima garantovano pravo na rad i slobodan izbor zanimanja.

“Svi u Zavodu za metrologiju zaposleni su na osnovu važećih zakonskih procedura i na osnovu javnih oglasa koje raspisuje Uprava za kadrove. Podsjećamo da je Ustavom Crne Gore garantovano da svako ima pravo na rad i slobodan izbor zanimanja, pri čemu se uvijek vodi računa o nepostojanju konflikta interesa”, odgovorili su iz te institucije “Vijestima”.

Vlada je Zavod za metrologiju osnovala u septembru 2006. Na čelu te ustanove, od formiranja, je direktorica Vanja Asanović, redovna profesorica na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Njeni najbliži saradnici u Zavodu su Zoran Ćetković i Goran Vukoslavović, čije su supruga, odnosno kćerka, u toj instituciji zaposlene od 2007, odnosno prošle godine.

Ćetković je pomoćnik direktorice i rukovodilac Sektora za ovjeravanje mjerila. Njegova supruga Cmiljana Ćetković radi u Zavodu od 1. septembra 2007, kada je, kako su kazali “Vijestima” iz te institucije, raspoređena za obavljanje poslova namještenika u Službi za opšte poslove.

“Zaposlena je u skladu sa važećom zakonskom procedurom preko Uprave za kadrove. Cmiljana Ćetković je supruga pomoćnika direktorice Zavoda za metrologiju Zorana Ćetkovića i trenutno je raspoređena kao samostalna savjetnica u Službi za opšte poslove i finansije”, kazali su “Vijestima” iz Zavoda, uz napomenu da ona u momentu zaposlenja “nije bila supruga pomoćnika direktorice Zavoda”.

U Zavodu je lani zaposlena Jovana Vukoslavović, kćerka pomoćnika direktorice Gorana Vukoslavovića, koji je rukovodilac Sektora za metrološku sljedivost i državne etalone. Njegova kćerka je samostalna savjetnica kod očevog kolege Zorana Ćetkovića od 15. maja 2018.

Iz Zavoda tvrde da se prijavila na javni oglas za radno mjesto u toj ustanovi, te da je od četvoro prijavljenih kandidata ona imala najveći broj poena i zauzela prvo mjesto na rang - listi:

“Jovana Vukoslavović kćerka je pomoćnika direktorice Zavoda za metrologiju Gorana Vukoslavovića i prijavila se na javni oglas Uprave za kadrove 2. marta 2018. za poziciju samostalne savjetnice... u Sektoru za ovjeravanje mjerila”.

Jedan od principa Evropske unije, kojoj teži i Crna Gora, je iskorjenjivanje nepotizma, odnosno favorizavanja pri zapošljavanju članova porodice ili rođaka. Izvori iz Zavoda za metrologiju, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da u toj ustanovi postoje još dva primjera kako su uži članovi porodice zapošljavani na savjetničnim ili drugim pozicijama. Od 2013. godine u toj ustanovi rade i kćerka jedne od načelnica, kao i tehničke sekretarice.

Jedan od principa Evropske unije, kojoj teži i Crna Gora, je iskorjenjivanje nepotizma, odnosno favorizavanja pri zapošljavanju članova porodice ili rođaka

Ivona Mugoša (Popović), kćerka je Zdenke Popović, načelnice Službe za opšte poslove i finansije, u čijoj službi, kao samostalna savjetnica, Ivona i radi od 1. novembra 2013. I ona je, tvrde u Zavodu, imala najveći broj poena od tri prijavljena kandidata.

“Ivona Mugoša (Popović) kćerka je načelnice Službe za opšte poslove i finansije Zdenke Popović. Zaposlena je u Zavodu za metrologiju od 1. novembra 2013. na osnovu javnog oglasa Uprave za kadrove... za mjesto samostalnog savjetnika III u Službi za opšte poslove, finansije i informacioni sistem. Na taj oglas bila su prijavljena tri kandidata, a na osnovu rang-liste Uprave za kadrove, Ivona Mugoša je imala najveći broj poena. Trenutno je raspoređena na mjesto samostalne savjetnice II u Službi za opšte poslove i finansije”, navodi se u odgovoru Zavoda “Vijestima”.

U Zavodu pored svoje majke radi i Milica Vukašinović, kćerka tehničke sekretarice Nevenke Vukašinović. Mlađa Vukašinović je, kako navode iz te institucije, u Zavodu angažovana od 16. aprila 2018. na osnovu ugovora o djelu. Njen angažman, kako su kazali, rezultat je “povećanog obima posla u Odjeljenju za dragocjene metale i nedostatak administrativnih kapaciteta”.

“Angažovana je uz prethodno ispoštovanu važeću zakonsku proceduru na poslovima tehničke pripreme dokumentacije iz oblasti kontrole predmeta od dragocjenih metala”, kazali su “Vijestima” iz Zavoda, institucije u kojoj se, pored ostalog, radi kalibracija, daju stručna mišljenja za ovlašćivanje laboratorija za ovjeravanje mjerila, kontrolišu predmeti od dragocjenih materijala...

Bonus video: