U Željezničkom prevozu spremaju otkaz za 50 radnika?

Iz ŽPCG su “Vijestima” odgovorili da je u toku izrada akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji će biti dostavljen Odboru direktora na usvajanje
2140 pregleda 1 komentar(a)
Iz Sindikata tvrde da nijesu konsultovani za sistematizaciju, Foto: Boris Pejović
Iz Sindikata tvrde da nijesu konsultovani za sistematizaciju, Foto: Boris Pejović

Novim planom sistematizacije u državnom preduzeću Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) predviđeno je, prema tvrdnjama zaposlenih, da do 50 radnika bude proglašeno za višak.

Zbog toga su iz Jedinstvenog sindikata ŽPCG poslali dopis Vladi i Ministarstvu saobraćaja navodeći da predloženi akt nije urađen transparentno i zakonito, odnosno shodno Zakonu o radu.

“Tačnije, u izradu nije bio uključen naš sindikat kao predstavnik zaposlenih(kao ni menadžment), tako da nijesmo bili ni u prilici da damo svoje mišljenje, primjedbe i sugestije”, navodi se u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U dokumentu piše da to državno preduzeće trenutno ima 386 radnika.

Kako piše u primjedbama predstavnika radnika, Akt o organizaciji i sistematizaciji je urađen bez prateće analize koja bi dala osnovne smjernice za kvalitetnu i održivu sistematizaciju. ”Ukazujemo da uz dokument nije urađen elaborat o uticaju na kompaniju koji će imati odlazak 50 zaposlenih” stoji u dokumentu.

Istakli su da zbog svega navedenog traže da se predlog sistematizacije vrati u nacrtu i da se uključe svi akteri – kompletan menadžment I predstavnici reprezentativnih sindikata i da se pri tome vodi računa o zvaničnim strateškim dokumentima Vlade.

Iz ŽPCG su “Vijestima” odgovorili da je u toku izrada akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji će biti dostavljen Odboru direktora na usvajanje.

“Dokumenat je pripreman sa članovima menadžmenta transparentno i u skladu sa Zakonom i potrebama Društva, sa ciljem iznalaženja optimalnih i svrsishodnih rješenja za sva pitanja koja su predmet akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, vodeći prvenstveno računa o djelatnosti Društva, poštovanju planiranog reda vožnje i bezbjednom i nesmetanom odvijanju željezničkog prevoza putnika”.

Naveli su da je primjena akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta je uslovljena zaključivanjem novog kolektivnog ugovora.

“Ukoliko bude prekobrojnih napraviće se socijalni program za eventualno rješavanje neraspoređenih radnika. Namjera poslodavca je da se zainteresovanim zaposlenima za isplatu otpremnine zaključi sporazumni prestanak radnog odnosa isplatom otpremnine”.

Predstavnici radnika navode da je predlog pomenutog dokumenta uradio izvršni direktor Nenad Babić sa nekoliko njemu bliskih ljudi, ne traživši mišljenje ni menadžmenta, ni sindikata.

Oni su poslali i dopis Vladi i Ministarstvu u kome traže da razriješe Babića sa funkcij i zbog neprimjerene poruke koju je nedavno uputio koleginici u prepisci na vajberu.

Bonus video: