U znaku jubileja – četiri decenije postojanja KUD Zahumlje

„Zahumlje“ ove godine slavi 117 godina postojanja. Osnovano je 1898. godine kao pjevačko društvo, da bi odmah nakon osnivanja aktiviralo i dramsku sekciju. Za 117 godina kroz “Zahumlje” je prošlo preko 8.000 stvaralaca
357 pregleda 1 komentar(a)
Zahumlje, Foto: Svetlana Mandić
Zahumlje, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.04.2015. 14:02h

Aprilski kulturno-umjetnički program u Nikšiću otvorio je folklorni ansambl „Zahumlja“ koncertom u sali Nikšićkog pozorišta. Folklorni ansambl, jedan od najaktivnijih segmenata „Zahumlja“, ove godine slavi četiri decenije postojanja.

„U početku je folklorni ansambl brojao oko 50 članova koji nijesu bili stalni. Godinu kasnije ansambl je počeo da se omasovljava i već te 1976. Imali smo prvi nastup u nošnjama koje smo pozajmili od AKUD-a 'Mirko Srzentić' iz Podgorice. Te godine smo prvi put nastupili i na crnogorskom festivalu folklora u Ulcinju“, kazao je Radivoje-Rašo Mušović, organizator programa.

Veoma brzo krenuli su nastupi po zemlji i inostranstvu, pa su članovi ovog ansambla plijenili igrom kako na umjetničkim scenama Poljske, Turske, Austrije, Grčke, Mađarske, tako i SSSR-a, Italije, Njemačke, Iraka. Sa nastupima su stigle i nagrade i priznanja – za najbolju koreografiju, najbolji kompletan umjetnički utisak, za najbolji ansambl festivala...

“Za sve ovo što se dešava i dan danas u folklornom ansamblu mogu da zahvalim Radmili-Beli Petković koja je gotovo sve koreografije postavila. Kasnije je sa nama radio Vladimir Šoć, koreograf iz Podgorice, kao i koreografi iz Beograda, Milan Andrijanić iz KUD-a 'Abrašević' i Goran Mitrović, profesionalni igrač u nacionalnom ansamblu 'Kolo'. Dobrivoje Putnik nam je postavio bunjevačke igre“, kazao je Mušović.

Kroz prvi ansambl, koji danas broji oko 60 članova i na repertoaru ima preko 20 koreografija iz Crne Gore i bivše Jugoslavije, prošlo je na stotine mladih.

Zahvaljujući kvalitetu i veoma visokom umjetničkom nivou repertoara folklorni ansambl je godinama član Svjetske organizacije folklora i tradicionalnih umjetnosti.

“Aktivnosti prvog ansambla svode se na uigravanju starih koreografija, a nadam se da ćemo ubrzo postaviti novu koreografiju. U avgustu nastupamo na velikom mešunarodnom festivalu u Grčkoj koji je takmičarskog karaktera. Nažalost, pojedina učešća i prošle i ove godine smo morali da odbijemo jer su nam se poklapala sa već zakazanim festivalima“, kazao je Mušović.

Specijalni gosti na koncertu bili su članovi GKUD „Alat Swisslion“ iz Trebinja, a nastupili su i vokalni solisti Ismail Delija i Lazar Radulović, kao i narodni guslar Milan Vujović. Koncert je organizovan u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a program je vodio glumac Miro Nikolić.

Podmladak vrijedan poštvanja

U okviru folklornog ansambla veoma uspješno djeluju i omladinski i dječiji ansambli sa preko 300 članova, koje vode koreografi Marko Đokić i Ana Stanišić.

“Prošle godine smo u Podgorici i u Tivtu bili prvaci Crne Gore u dvije kategorije, do 12 i 16.godina. Dječiji ansambl učestvovao je na m mnogim međunarodnim festivalima na kojima su osvajali prva i druga mjesta“, kazao je Mušović.

117 godina „Zahumlja“

„Zahumlje“ ove godine slavi 117 godina postojanja. Osnovano je 1898. godine kao pjevačko društvo, da bi odmah nakon osnivanja aktiviralo i dramsku sekciju.

Za 117 godina kroz “Zahumlje” je prošlo preko 8.000 stvaralaca.

Danas u toj ustanovi preko 400 članova učestvuje u radu folklornih ansambala, pozorišta, ritmičkog i baletskog ansambla, narodnog i zabavnog orkestra, školi glume, recitovanja i lijepog govora…

Bonus video: