Ubrano više od 10.000 tona voća

“Požari nijesu pričinili štete, iako ih je bilo i uz naše objekte. Imovina Plantaža u požarima nije oštećena, a voće je sačuvano. Naravno, kada su bile ekstremne vrućine, naši sezonski radnici su radili do 11 časova ujutro, a vinsko grožđe šardone brano je noću”, rekao je Kankaraš
171 pregleda 0 komentar(a)
berba voća Plantaže, Foto: Luka Zeković
berba voća Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.08.2017. 19:59h

Na plantažama kompanije „13. jul - Plantaže” ubrano je preko deset hiljada tona grožđa i bresaka.

Berba je počela posljednjeg julskog dana.

“Berba vinskih sorti počela je berbom šardonea 31. jula, a vodeća sorta vranac bere se od 13. avgusta. U ovako sušnoj godini najbolje su rodile stone sorte i breskva. Počele su ranije da se beru i koliko-toliko su izbjegle ekstremni toplotni talas”, saopštio je direktor vinogradarsko voćarske proizvodnje kompanije Dušan Kankaraš.

On je kazao da se prosječno dnevno ubere do 18 tona breskvi i nektarina, 40 tona stonog grožđa i oko 500 vinskog grožđa.

Kankaraš je kazao da je do prošlog petka ubrano ukupno 1.178 tona breskvi i nektarina, a berba još traje.

“Stonih sorti grožđa (kardinal i ribijer) je ubrano 1.928 tona i ta berba je još u toku. Vinskih sorti je do sada ubrano 7.558 tona”, izjavio je Kankaraš.

Ovogodišnje rekordne vrućine i dosta požara, istakao je Kankaraš, nijesu uticale na njihov rad.

“Požari nijesu pričinili štete, iako ih je bilo i uz naše objekte. Imovina Plantaža u požarima nije oštećena, a voće je sačuvano. Naravno, kada su bile ekstremne vrućine, naši sezonski radnici su radili do 11 časova ujutro, a vinsko grožđe šardone brano je noću”, rekao je Kankaraš.

On je istakao da su ove godine angažovali skoro 850 sezonskih radnika, koji rade 14 ili 15 časova, u zavisnosti od vrućina.

“Prosječan radnik može zaraditi 12 do 15 eura dnevno, a bolji i do 30 eura na dan. Svi radnici su smješteni u klimatizovanim objektima i imaju dva obroka, kaže Kankaraš.

On je kazao da imaju i mašine za branje, samohodni kombajn, koji mijenja 120 radnika.

“Kao i dva vučena, koji rade preko traktora i mijenjaju po 60 radnika”, ističe Kankaraš.

Berba maslina, od kojih se pravi ekstra ulje, biće kasnije

Kankaraš je istakao da još ne znaju koliko će imati ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta, kojeg je prošle godine proizvedeno 1.200 litara.

“Za ovu sezonu masline su rezidbom obnovljene. Još je rano za prognozu koliko će ulja biti proizvedeno. Masline su mlade, njihova berba tek predstoji, a tada će se i potraživati ulje. To su male količine koje odmah planu”, istakao je Kankaraš.

Bonus video: