Učenica iz Bara nagrađena na likovnom konkursu: Učimo odrasle da paze planetu

“Nacrtala sam četiri ruke koje predstavljaju različite ljude sa svih strana svijeta, koje zajedno crtaju planetu Zemlju, a te ruke ujedno predstavljaju i godišnja doba. Time sam htjela da pokažem kako sve te ruke zajedno i njeguju čitavu planetu , a rad sam završila u maju, kada sam ga i poslala na konkurs”, priča „Vijestima“ Irina
411 pregleda 2 komentar(a)
Irina Savić, Foto: Radomir Petrić
Irina Savić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.12.2017. 20:23h

Talenat za likovno stvaralaštvo jedanaestogodišnje Baranke Irine Savić dobio je veliku potvrdu iz Japana - na tradiconalnom JQA međunarodnom dječijem ekološkom likovnom konkursu, osvojila je jednu od četiri specijalne nagrade IQNET, međunarodne mreže za setifikaciju.

Rad učenice Osnovne škole “Blažo Jokov Orlandić” nagradio je žiri sastavljen od profesora Tokijskog univerziteta, na 18. ikovnom konkursu.

Ovo je druga godina zaredom da Irina nastupa na uglednom svjetskom takmičenju malih slikara.

Lani je ušla među deset prvonagrađenih u internacionalnoj selekciji.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je - Svi dijelimo našu prelijepu Zemlju.

Razmjere likovnog nadmetanja za djecu od sedam do 15 godina i pod pokroviteljstvom UNICEF kancelarije u Tokiju najbolje ilustruju brojke - ove godine su srušeni svi rekordi, pristiglo je preko 17.700 radova iz čak 94 zemlje, a Irinin, prema dostupnim podacima, bio je jedini iz Crne Gore.

“Nacrtala sam četiri ruke koje predstavljaju različite ljude sa svih strana svijeta, koje zajedno crtaju planetu Zemlju, a te ruke ujedno predstavljaju i godišnja doba. Time sam htjela da pokažem kako sve te ruke zajedno i njeguju čitavu planetu , a rad sam završila u maju, kada sam ga i poslala na konkurs”, priča „Vijestima“ Irina.

Nagrađena djevojčica je odličan đak VII-2 centralne gradske škole, kod razrednog starješine Milice Franićević.

Prvi nastavnik likovnog vaspitanja bio joj je Vesko Bubanja, a sada je Dalibor Dado Ćetković.

Gen i ljubav za slikartsvo, kaže, naslijedila je od bake, i mada je još rano za životno opredjeljenje, već razmišlja o tom pozivu.

U slobodno vrijeme bavi se i glumom, u Muzičkoj školi uči da svira gitaru.

“Kada su me obavijestili da sam dobila nagradu, bila sam jako ponosna i srećna, svi moji drugovi su bili oduševljeni. Kada mi neko kaže ekologija, pomislim na sav taj živi svijet koji nas okružuje, prirodu, biljke i životinje, i mislim da djeca mogu ovakvim radovima i porukama da skrenu pažnju odraslima da povedu više računa da sve to sačuvamo i za one koji tek treba da dođu na ovaj svijet iza nas. Nažalost, ljudi su ti koji izazivaju uništenje prirode, i zato postoje ovakva takmičenja, da bismo svi shvatili kako nam je ova planeta jedina i zajednička”, dodala je Irina.

U Bar je u petak popodne stigao paket iz Japana sa konkursnim odličjima i priznanjima: zastakljena replika nagrađenog Irininog rada, diploma na kojoj je prema japanskim običajima uz njeno i očevo ime, katalog nagrađenih radova.

Irinu je posebno obradovao JQA kalendar za 2018, kojim joj je ukazana i nova čast - njen rad krasi novembarski kalendar, a organizatori su namjerno tako uradili, jer je mala Baranka rođena baš u tom mjesecu.

Irina čeka i druge nagrade

Nagrada iz Japana možda neće biti Irinina jedina u ovoj godini: svoje likovne radove poslala je ranije i na međunarodne dječije konkurse u Grčkoj, Finskoj i Njemačkoj, i ovih dana očekuje zvanične rezultate.

Bonus video: