Učenici i Komunisti ne zaboravljaju heroje

“Poveo nas je do Doline heroja da vidimo klizište. Zaista je bilo tužno vidjeti šta se tamo dešava. Ne treba zaboraviti da bitka na Sutjesci ima veliki značaj za Crnu Goru, prije svega Nikšić, jer je tamo učestvovalo oko 600 boraca iz ovog kraja, a život ostavilo njih 190”, podsjetio je Stanišić
64 pregleda 5 komentar(a)
Đorđe Bajagić Sutjeska, Foto: Radiofoca
Đorđe Bajagić Sutjeska, Foto: Radiofoca
Ažurirano: 01.04.2018. 19:05h

Komunisti Nikšića i Pive i učenici sedmog razreda Osnovne škole "Braća Topalović" iz Plužina, odlučili su da novčano pomognu sanaciju klizišta na Tjentištu, ispod spomenika herojima bitke na Sutjesci.

Klizište je obuhvatilo plato u Dolini heroja.

“Komunisti Nikšića, naši simpatizeri i građani, prikupili su 405 eura. Kada smo vidjeli klizište koje prijeti kosturnici i spomeniku osjetili smo našu obavezu da reagujemo i prikupimo novca onoliko koliko smo u mogućnosti. To je naš dug prema borcima”, kazao je predsjednik nikšićkih komunista Radislav Stanišić, koji je zajedno sa Dragojem Strunjašem posjetio Nacionalni park Sutjeska.

Rekao je da ih je primio direktor te institucije Dejan Pavlović, koji se zahvalio na donaciji.

“Poveo nas je do Doline heroja da vidimo klizište. Zaista je bilo tužno vidjeti šta se tamo dešava. Ne treba zaboraviti da bitka na Sutjesci ima veliki značaj za Crnu Goru, prije svega Nikšić, jer je tamo učestvovalo oko 600 boraca iz ovog kraja, a život ostavilo njih 190”, podsjetio je Stanišić.

Sa njima su bili i predstavnici plužinskih komunista, predsjednik Mirko Vuković i odbornik Mirko Radović, i učenik sedmog razreda Đorđe Bajagić.

„Učenici sedmog razreda u Plužinama su za sanaciju spomenika prikupili 240 eura, novac su sakupili i komunisti Pive, tako da su oni zajedno predali 450 eura za sanaciju spomenika. Rekli smo direktoru NP ako budu organizovali radnu akciju da smo spremni da dođemo i pomognemo, jer Tjentište je dug svih nas iz bivše Jugoslavije“, poručio je Stanišić.

Pošto nikšićki komunisti i dalje njeguju kult “Štafete mladosti”, dogovorili su se sa direktorom NP Sutjeska da ove godine štafeta na putu iz Nikšića do Kuće cvijeća u Beogradu svrati i na Tjentište i tu prenoći.

I Vlada Crne Gore odlučila je da pomogne sanaciju spomenika, a iznos će odrediti nakon komunikacije sa organima BiH.

“Antifašizam je u temeljima Crne Gore, pokazujemo to i odnosom prema ovom mjestu i ovoj, nasvjetlijoj ideji”, rečeno je na sjednici Vlade.

Iz Nacionalnog parka Sutjeska pozvali su prije više od mjesec sve bivše jugoslovenske republike da pomognu u sanaciji klizišta i sačuvaju zajednički simbol narodnooslobodilačke borbe.

Bonus video: