Učenika manje za polovinu

U osnovnim školama nekad bilo preko 8.800 đaka, danas je ukupan broj, računajući i srednje, ispod 4.000
170 pregleda 8 komentar(a)
Pljevlja OŠ Boško Buha, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja OŠ Boško Buha, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.07.2015. 19:18h

Broj učenika u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama iz godine u godinu se smanjuje, a posebno je to izraženo u seoskim školama.

Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka u Pljevljima je samo u osnovnim školama bilo preko 8.800 učenika, a danas je ukupan broj đaka, računajući i srednje škole, spao ispod četiri hiljade.

Drastičan pad broja učenika bilježi i gradska Osnovna škola “Boško Buha”, gdje se broj đaka u posljednjih dvadesetak godina prepolovio.

Trenutno u toj školi nastavu pohađa oko 600 učenika, a 1997. škola je brojila 1.200 đaka.

Direktor škole Miodrag Vakirević kaže da su ove godine u matičnoj školi upisana 34 prvaka, u područnom odjeljenju Komini 14 i Ilino brdo tri.

U odnosu na prethodnu godinu, u prvi razred u ovoj školi upisano je petoro djece manje .

Vakirević ističe da je u posljednje dvije godine u toj školi manje upisano jedno odjeljenje od 25 učenika.

Direktor Osnovne škole “Salko Aljković” Faik Muhović kaže da su ove godine upisali 92 prvaka, 52 u matičnu školu u naselju Moćevac i 40 djece u područnom odjeljenju Guke.

Iako je ove godine upisano nešto više djece u prvi razred nego prethodne, Muhović kaže da se broj učenika u školi iz godine u godinu smanjuje.

„Ranije smo redovno upisivali po pet odjeljenja prvih razreda. Prošle godine smo upisali tri, a ove četiri odjeljenja“, rekao je Muhović.

On je kazao da je prije reforme odnosno prelaska sa osmogodišnjeg na devetogodišnje školovanje, škola imala 1.200 učenika, a danas sa devetim razredima 952.

Kada je otvorena prije 44 godine, nastavu u ovoj školi pohađalo je 1.320 učenika.

U Osnovnoj školi “Ristan Pavlović” u prvi razred u matičnoj školi upisano je 75 učenika, četiri u područnom odjeljenju u Otilovićima i dva u Vijencu.

Direktor škole Dragan Tošić kaže da će ove školske godine nastavu u toj obrazovnoj ustanovi, sa područnim odjeljenjima pohađati 760 učenika, dvadeset manje u odnosu na prošlu godinu. Ističe da trenutno škola ima oko 150 učenika manje u odnosu na prije osam godina.

U Gimnaziju „Tanasije Pejatović” u Pljevljima ove godine u prvi razred upisano je 113 učenika, deset manje nego prethodne godine.

Konkursom je traženo 130 učenika.

Na nivou škole ukupno je upisano 530 đaka, osam manje odnosu na prošlu godinu odnosno 34 u odnosu na prije dvije godine. Direktor škole Dragan Zuković kazao je da je prema njegovim saznanjima petnaestak učenika otišlo u Podgoricu i Berane i upisalo neki od smjerova koje nemaju u Pljevljima.

On je rekao da je zabrinjavajući podatak da opada broj učenika, navodeći da je prije devet godina škola imala 613 učenika. I u Srednjoj stručnoj školi značajno je opao broj učenika sa nekadašnjih 1.200 na ispod 800.

Bonus video: