UCG: CGO se diletantski, neodgovorno i senzacionalistički bavi ozbiljnim temama

Iz UCG su negirali tvrdnje CGO da Univerzitet nije pokrenuo upravni spor protiv rješenja Ministarstva prosvjete, izdatog 3. jula, kojim se izdaje licenca za VMŠ u Beranama
5 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.07.2017. 18:37h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) se diletantski, neodgovorno i senzacionalistički bavi ozbiljnim temama iz oblasti visokog obrazovanja, i služi se podmetanjima i neistinama u cilju diskreditacije Univerziteta Crne Gore (UCG), saopšteno je iz te obrazovne institucije.

Iz CGO je ranije saopšteno da spor UCG i Vlade oko mjesta izvođenja nastave na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ), čije je sjedište do sada bilo u Beranama, ima svoju političku i pravnu dimenziju.

„CGO se kontinuirano bavi visokim obrazovanjem u Crnoj Gori, a posebno Univerzitom, jer je takva djelovatnost te NVO uslovljena njenim obavezama prema donatorima i konkursima na kojima učestvuje, ali ipak očekujemo da se ovom važnom oblašću bavi ozbiljno, studiozno i stručno“, kaže se u reagovanju UCG.

Pogotovo, kako se navodi, očekuju da CGO ne koristi teme iz oblasti visokog obrazovanja u promotivne svrhe ili za izazivanje medijskih senzacija. „A to, u prvom redu, zahtijeva da se ne koriste neistinama i da o pojavama kojima se bave govore na osnovu činjenica“.

Iz UCG su negirali tvrdnje CGO da Univerzitet nije pokrenuo upravni spor protiv rješenja Ministarstva prosvjete, izdatog 3. jula, kojim se izdaje licenca za VMŠ u Beranama.

„Upravo suprotno, UCG je pokrenuo odmah nakon dobijanja upravni spor protiv navedenog rješenja zbog dodjeljivanja licence suprotno akreditovanim studijskim programima, odnosno izdavanja licence koja nije tražena, što predstavlja očigledan pravni nonsens“, kaže se u reagovanju.

Iz UCG su kazali da takvom tvrdnjom CGO pokazuje, ili da ne poznaje činjenice, ili da ih namjerno prećutkuje.

Prema njihovim riječima, nakon izrečene neistine, CGO se služi nagađanjima, tvrdeći da tužba nije podnijeta jer je akreditacija ove ustanove pravno sporna.

„Očekivali bismo da se jedna nevladina organizacija, koja se bavi obrazovanjem i integritetom u visokom obrazovanju, precizno izjasni - da li je za to da se studenti upišu na neakreditovani studijski program u Beranama, ili na akreditovani u Podgorici“, navodi se u reagovanju UCG.

Kako tvrde iz te obrazovne institucije, u saopštenju CGO iznosi se i gruba insinuacija da je proces akreditacije UCG sproveden nezakonito i, kako oni kažu, brzopotezno.

„Tobožnji stručnjaci za visoko obrazovanje u ovoj NVO, očigledno ne znaju da se proces akreditacije sprovodi prema utvrđenoj proceduri, i da vrijednovanje materijala za akreditaciju obavlja komisija međunarodnih eksperata. Ova komisija je izrekla najviše ocjene o kvalitetu, sadržaju i modelu studijskih programa UCG, a Savjet za visoko obrazovanje je jednoglasno usvojio njihove izvještaje“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je neistina je i originalna stupidnost da je UCG akreditovan „brzopotezno“.

Kako su kazali iz UCG, da „eksperti“ CGO čitalju zvanične sajtove, mogli bi saznati da je Univerzitet materijal za akreditaciju, nakon dvogodišnjeg studioznog reformskog procesa, dostavio Savjetu krajem oktobra prošle, a da je odluka o akreditaciji donešena 12. maja ove godine, čak neznato duže od roka koji je predviđen za sprovođenje akreditacije.

„I ova konstatacija dodatno potvrđuje da se CGO diletantski, neodgovorno i senzacionalistički bavi ozbiljnim temama iz oblasti visokog obrazovanja, i da se služi podmetanjima i neistinama u cilju diskreditacije UCG“, kaže se u reagovanju.

Na sreću, kako se navodi, za sada je CGO jedino uspio da diskredituje sebe i predstavi se javnosti kao neozbiljna i nekompetentna skupina pretencioznih pojedinaca, koja neodgovorno troši novac domaćih i inostranih poreskih obveznika.

Bonus video: