UCG: Dostupan servis za naučna i akademska istraživanja

"Akademska zajednica na UCG je dobila najbolje oruđe za rad, a sada je na njima da ga iskoriste na pravi način", kazao je glavni i odgovorni urednik Uređivačkog odbora UCG, Stevo Popović.
1074 pregleda 1 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: UCG
Rektorat UCG, Foto: UCG

Univerzitet Crne Gore (UCG) omogućio je studentima, nastavnom i naučnom osoblju servis kompanije Clarivate Analytics koji im, kako se navodi, otvara vrata za najbolji istraživački alat i dostupnost naučno utemeljene literature svijeta - Web of Science.

Web of Science predstavlja istraživački alat koji im omogućava da pravovremeno stiču, analiziraju i dijele stručne i naučne izvore publikovane od provjerenih svjetskih izdavača, a koji se nalaze u sortiranim bazama podataka iz oblasti njhovog interesovanja.

"Akademska zajednica na UCG je dobila najbolje oruđe za rad, a sada je na njima da ga iskoriste na pravi način", kazao je glavni i odgovorni urednik Uređivačkog odbora UCG, Stevo Popović.

On pojašnjava da će studenti i zasposleni uštedjeti značajno vrijeme u razvrstavanju kvalitetnih od nekvalitetnih izvora, dobiti mogućnost da na razne načine analiziraju sortirane podatke, kao i druge servise koji će im smanjiti vrijeme utrošeno u pripremanju svojih izvještaja, ali i garantovati kvalitet onoga što su dobili pretragom.

Popović je kazao da je Clarivate Analitics globalni lider seta usluga koje nude rješenja koja pokreću cjelokupni životni ciklus inovacija, prije svega naučna i akademska istraživanja, standarde za patentiranje i obavještavanje, farmaceutsku i biotehničku inteligenciju, zaštitu zaštitnih znakova, domena i brenda.

"Tako je i UCG odlučio pa postane dio velike svjetske porodice koja teži svim navedenim zahtjevima savremenog društva, a u skladu sa dobrim iskustvima vodećih svjetskih univerziteta i naših kolega iz regiona“, dodao je Popović.

Direktor Centra informacionog sistema UCG, Miodrag Zarubica kazao je da testni period teče, a uskoro će biti svima dostupan.

„Servis će se prvenstveno koristiti na mreži UCG, odnosno u kampusima širom države. Međutim, menadžment naše institutcije je razmišljao i o onima koji, zbog prirode svog posla, često putuju izvan svog osnovnog radnog okruženja, i omogućio im udaljeni pristup servisu", rekao je Zarubica.

Tako će, kaže on, nastavnici koji sprovode svoja istraživanja, odlaze na studijske boravke, konferencije i/ili seminare, kao i studenti na mobilnosti, imati mogućnost, gdje god se našli, da koriste servis na koji se UCG pretplatio.

"On će im omogućiti da uvijek imaju oruđe za rad i efikasno sprovode svoje aktivnosti, pa makar bili i kod kuće, u vrijeme vanrednih okolnosti u kojima se trenutno nalazimo", kazao je Zarubica.

On je dodao da će UCG, odmah po normalizaciji stanja u državi, krenuti sa obukama za korisnike, kako bi krajnjim koristicima na što jednostavniji način približila novodostupni servis, i na taj način unaprijedila naučne aktivnosti svih zaposlenih i studenata.

„Ulaganje u ovaj servis bi trebalo da bude višenamjenski korisno za našu instituciju, prije svega što ćemo olakšati našim studentima i zaposlenima da obavljaju svoje poslove efikasnije i efektivnije", REKAO JE zARUBICA.

Clarivate Analitics je nezavisna kompanija sa više od četiri hiljade zaposlenih koja posluje u više od stotinu država širom svijeta i u svom vlasništvu ima poznate brendove.

Bonus video: