UCG: Nije dobar primjer studentima i loše sa rektorkom sarađuje

Iz Rektorata od četvrtka nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto je predlog za dekana PMF odbijen i da li to ima veze sa tvrdnjama da on nije bio po njihovoj i volji vladajuće partije. Sa UCG su, međutim, ranije saopštili da je pomenuta odluka UO konačna i da se protiv nje ne može izjaviti žalba
113 pregleda 20 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.12.2016. 14:46h

Izbor profesora Stevana Šćepanovića za dekana Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) ne može biti dobar primjer studentima za intenzivniji naučni rad.

To je jedan od razloga zbog kojih je Upravni odbor odbio da potvrdi odluku PMF-a i imenuje Šćepanovića za dekana, piše u odluci UO UCG koju je potpisao predsjednik Duško Bjelica.

“U raspravi je ukazano i na činjenice da predloženi kandidat Stevan Šćepanović svojim naučnim referencama, odnosno nepostojanjem istih, te nebiranjem u više akademsko zvanje na lični zahtjev, ne može biti primjer mlađim kolegama za intenzivniji naučni rad, naročito ne na velikom i naučno produktivnom fakultetu kakav je PMF”, piše u odluci.

“Vijesti” su u petak objavile da Šćepanović nije prošao i zbog uzdržanog mišljenja rektorke Radmile Vojvodić i navodno niza proceduralnih nepravilnosti, što se navodi i u pomenutoj odluci.

“Mišljenje (rektorkino) sadrži i ocjenu da je saradnja sa Šćepanovićem, kao prodekanom, tokom timskog rada u procesu reformi UCG, bila nekonstrktivna i izvan nužnog akademskog duha... Shodno narečenom stavu i dužnosti da rektor da mišljenje o predloženom kandidatu za dekana, rektor nije dao pozitivno mišljenje, odnosno izjasnio se kao uzdržan”, piše u odluci.

Šćepanović je sa 36 glasova članova Vijeća PMF-a dobio izbore za dekana, a više nezvaničnih izvora sa fakulteta kazalo je “Vijestima” da su u Rektoratu priželjkivali njegovog protivkandidata Borka Vujičića, koji je dobio 20 glasova.

Isti izvori tvrde da je ovo prvi put u istoriji UCG da nije potvrđen mandat dekanu neke univerzitetske jedinice, kojeg je izglasalo Vijeće fakulteta.

Vujičić je nakon izbora Šćepanovića podnio žalbu Rektoratu zbog navodnog kršenja procedure i navijačke kampanje za protivkandidata, koju je UO takođe uzeo u obzir prilikom odlučivanja.

On je u žalbi naveo da mu je kasno uručena odluka o izboru dekana na koju bi mogao da se žali, ali da je bilo i drugih pravnih propusta tokom kampanje.

Neuručivanje odluke Vijeća PMF kandidatima na vrijeme kao nepravilnost je navedena u odluci UO UCG.

Iz Rektorata od četvrtka nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto je predlog za dekana PMF odbijen i da li to ima veze sa tvrdnjama da on nije bio po njihovoj i volji vladajuće partije.

Sa UCG su, međutim, ranije saopštili da je pomenuta odluka UO konačna i da se protiv nje ne može izjaviti žalba.

Tada su naveli da je, na predlog Vojvodićeve, za v.d. dekana PMF-a imenovan bivši rektor UCG Predrag Miranović.

On je na funkciju stupio prekjuče, kada je bivšoj dekanici Žani Kovijanić-Vukićević istekao mandat.

UCG je dva puta u pola godine ponišio volju Vijeća PMF-a. Prvi put to se desilo zbog neslaganje oko modela studiranja, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

UCG se zalagao za model studiranja 3+2, a Vijeće PMF-a za 4+1. Senat UCG je na kraju odabrao model 3+2, bez saglasnosti Vijeća PMF.

Šćepanović: Upitne reference mnogih na UCG, pa i rektorke

Šćepanović je konstataciju UO UCG da nije neko ko bi mogao biti dobar uzor mladima ocijenio “krajnje uvredljivom”.

“U svojstvu vanrednog profesora, izabran po svim redovnim procedurama, zadovoljavam sve potrebne kriterijume za izbor za mjesto dekana, tako da smatram da je Odluka Rektorata diskriminatorna, a obrazloženje nesuvislo. Prema zakonu, za dekana može konkurisati i neko ko je docent, odnosno nižeg zvanja od onog koje ja posjedujem”, kazao je Šćepanović “Vijestima”.

On je rekao da će se najvjerovatnije ponovo kandidovati za dekana, ali da to ne može sa sigurnošću potvrditi, jer ne zna kada će biti ponovljen konkurs.

Istakao je da pored akademskog, posjeduje bogato dugogodišnje iskustvo u rukovođenju timovima, koje mnogi profesori nemaju:

“Prvi sam Crnogorac koji je stekao doktorat iz oblasti računarskih nauka, usavršavao sam se na Moskovskom univerzitetu Lomonosov, a na Univerzitet sam došao nakon dugog i plodnog rada na kreiranju, postavljanju i organizaciji informacionih sistema velikih firmi i državnih institucija, poput Narodne banke, Republičkog zavoda za statistiku, Univerzitetskog računskog centra, slovenačke 'Iskra-Delte'.”

Kaže da bi detaljnija analiza referenci i stečenih zvanja pojedinaca na UCG otkrila mnoge nedosljednosti i nepravilnosti.

“Od procedure biranja rektorke za obavljanje najvažnije funkcije u akademskoj zajednici, profila prorektora, pa nadalje”.

Bonus video: