UCG nudi preko 3.400 besplatnih indeksa

Sjednica Senata Univerziteta Crne Gore naredne sedmice, na dnevnom redu i ovogodišnja upisna politika
69 pregleda 0 komentar(a)
studenti, fakultet, upis na fakultet, Foto: Boris Pejović
studenti, fakultet, upis na fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.05.2018. 19:17h

Univerzitet Crne Gore predložiće Vladi upis oko 3.400 brucoša koji će se na devetnaest univerzitetskih jedinica školovati o trošku države, što je na prošlogodišnjem nivou.

Senat će na sjednici naredne sedmice razmotriti ovu brojku, nakon čega će predlog uputiti na saglasnost Upravnom odboru UCG i dalje Vladi.

Konkurs za upis brucoša vjerovatno će biti raspisan početkom juna, jer će ovogodišnja generacija od oko 7.000 maturanata do tada polagati maturske ispite.

Prema predlogu o kojem će se izjasniti Senat, Arhitektonski fakultet upisaće ove godine 50 brucoša, a Biotehnički na četiri studijska programa 155.

Ekonomski fakultet u Podgorici ima mjesta za 340 studenata na dva smjera, a u Bijelom Polju za 50, dok Elektrotehnički planira upis 330 na tri studijska programa.

Fakultet dramskih umjetnosti ima mjesta za 30 brucoša na tri smjera, a likovnih umjetnosti za 35. Fakultet političkih nauka upisaće 160 studenata na tri studijska programa, a Pomorski 260 na četiri.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje ponudiće 120 mjesta na dva studijska programa, a isto toliko oglasiće i kotorski Fakultet za turizam.

Filološki fakultet polanira upis 365 brucoša na sedam jezičkih studijskih programa, najviše na programu engleski jezik i književnost - 80.

Filozofski fakultet će na devet smjerova upisati 280 brucoša, a Građevinski 100 na programu građevinarstvo.

Medicinski fakultet ima mjesta za 185 brucoša na četiri programa u Podgorici i Igalu, a Visoka medicinska škola u Beranama ponudiće ove godine 50 indeksa.

Metalurško-tehnološki fakultet će ove godine oglasisti 105 mjesta za brucoše na tri studijska programa, a Muzička akademija 36 na dva smjera. Pravni fakultet ima mjesta za 290 brucoša, 240 u Podgorici i 50 u Bijelom Polju. Ni ove godine neće biti aktiviran smjer bezbjednost i kriminalistika.

Prirodno-matematički fakultet ima mjesta za 230 novih studenata na pet studijskih programa.

Uz prijavu za upis, kandidati podnose originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu koji se polaže eksterno po Zakonu o gimnaziji i Zakonu o stručnom obrazovanju, originalna svjedočanstva o završenom I, II, III i IV razredu srednjeg obrazovanja.

Prema aktuelnim pravilima UCG, kandidat je obavezan da podnese biometrijsku ličnu kartu ili kopiju izvoda iz matične knjige rođenih i kopiju uvjerenja o državljanstvu, ovjerenu kopiju diplome “Luča” ili njoj ekvivalentne diplome, diplomu (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom takmičenju srednjoškolaca.

Strani državljani prilikom upisa podnose i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju da je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori. Kandidati koji nemaju diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu, uz prijavu za upis podnose i izjavu da se prijavljuju i za polaganje testova, ukoliko žele da se izjednače sa kandidatima koji su polagali eksterni maturski odnosno stručni ispit.

Nastup Kluba talenata u ponedjeljak

Podgorički gimnazijalci će u ponedjeljak imati nastup „Alisa u gimnaziji čuda“.

Preko 100 učenika će, uz pomoć svojih nastavnika, predstaviti svoje znanje i vještine iz prirodnih i društvenih nauka, ali i umjetnosti.

Nastup je i prilika da se predstavi Klub talenata Gimnazije „Slobodan Škerović“.

„Klub talenata je, prije svega, grupa ljudi koja omogućava pjesnicima da se njihovi stihovi čuju dalje od zidova porodičnog doma, slikarima da pokazuju svoje boje i van kabineta likovnog. To je klub koji čine oni u čijim razmišljanjima biste pronašli sebe i oni koji bi promijenili vaša razmišljanja. To je i šansa da talenti upoznaju profesionalce u oblastima koje ih privlače. U Klubu talenata radimo na projektima, bez ikakvog šablona, sve se dešava spontano“, kazala je gimnazijalka Tamara Brajović.

Jelena Cmiljanić poručuje da Klub talenata učenicima pruža izvanredne mogućnosti da se iskažu na raznim poljima.

Bonus video: