Učiteljica Filomena Pavićević ne zna kako će provesti penzionerske dane

Kao podstanar sa petočlanom porodicom, učiteljica Filomena se deset godina bori za stan.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 18:58h

Posljednju godinu radnog staža učiteljica Osnovne škole “Vladimir Nazor “ Filomena Pavićević ne provodi razmišljajući o spokoju penzionerskih dana, već u strahu da će zbog neriješenog stambenog pitanja završiti na ulici.

Sa petočlanom porodicom, ona se već deset godina bori za stan koji je Vlada Crne Gore 2001. godine opredijelila za rješavanje stambenih pitanja prosvjetnih radnika.

Komisija za stanove donijela je odluku da stan od 68 kvadrata dodijeli samcu, što je suprotno Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, rekao je “Vijestima” njen zastupnik i sudija u penziji Veselin Brnović.

“Po ko zna koji put školska Komisija donosi rang listu na kojoj je samac na prvom mjestu za dvosoban stan, iako je tačka 6. pravilnika izričita da osobi koja živi sama može biti dodijeljena samo garsonjera”, kazao je Brnović.

On je dodao da stan stoji neraspodijeljen i prazan već deset godina, dok učiteljica Pavićević, koja ispunjava sve uslove za dobijanje istog, sa svojom porodicom živi kao podstanar.

Filomena Pavićević u Crnoj Gori radi 30 godina

“Za to vrijeme uprava škole manipuliše na sve moguće načine da se osujeti zakonita raspodjela tog stana. Pokušava se prodaja, kako bi se od dobijenog novca kupila garsonjera za samca, donose se rješenja u tri navrata da se stan na privremeno korišćenje da samcu. Intervencijom državnog tužioca manipulacijama se staje na put, ali na žalost, bez otvaranja istrage za utvrđivanje odgovornosti, iako je za to postojala realna pretpostavka”, kazao je Brnović.

U aprilu prošle godine, Osnovni sud je poništio sve odluke škole “Vladimir Nazor” i naložio ponovnu raspodjelu stana u roku od 30 dana, a u ponovljenom postupku prvo mjesto opet je pripalo istom zaposlenom.

“Da samac ne može dobiti dvosoban znaju svi u školi - i direktor i Komisija za stanove i školski odbor. Svima su puna usta zakona, pa svi tvrde da će Pavićević dobiti stan na sudu. Ako će ga dobiti na sudu, zašto joj ga ne dodijele oni?”, pita Brnović i dodaje da je poznato da sud ne dodjeljuje stanove, već samo sankcioniše nezakonitosti.

Učiteljica koja u Crnoj Gori radi 30 godina ističe da ne zna gdje će i kako živjeti kada ove godine ispuni sve uslove za odlazak u penziju.

“Izvela sam tolike generacije djece. Radila sam 14 godina u Bosni i 30 u Crnoj Gori, od čega sam osam godina putovala do Lijeve Rijeke kako bih predavala djeci. Iako me kvalifikuju kao izbjeglicu, ja sam državljanin ove zemlje i svi moji članovi porodice imaju državljanstvo Crne Gore. Kažu mi često da su drugi zaposleni “svoji na svome”, dok ja tu izgleda ne pripadam”, kazala je Pavićevićeva “Vijestima”.

"Direktor je tu da potpiše..."

Direktor škole u kojoj je Pavićević zaposlena, Dragoje Radonjić, kazao je “Vijestima” da je postupak u zakonskoj proceduri, te da se čeka njegov završetak.

“Direktor je tu da potpiše odluku koju donesu tijela škole i ja njihove odluke poštujem. Odluka još nije donijeta, a kada je sud donese mi ćemo je poštovati. Ako se škola ogriješi o zakon postoji mogućnost da Pavićević traži svoja prava na sudu”, poručio je on.

Novi problem, prema riječima učiteljice, nastao je nakon presude podgoričkog Osnovnog suda u kojem se navodi da se stan mora rasporediti prema rang listi, ali nije pojašnjeno da li će se uzeti obzir rang lista iz 2001. ili 2010. godine.

“Za deset godina se situacija promijenila u mojoj porodici. Tada smo imali tri člana i četvrtog na putu, dok smo od 2010. godine petočlana porodica”, objašnjava Pavićević.

Brnović je, pak, dodao da postupak raspodjele ne “služi na čast” ni školi “Vladimir Nazor”, ni Ministastvu prosvjete i sporta koje kao resorni organ “toleriše takvo stanje i postupke”.

“Iako se Ministarstvo ne bavi raspodjelom stanova u školama, ono po pravu nadzora mora paziti na nezakonitost njihovog rada”, objašnjava Brnović.

Sa problemom učiteljice Filomene Pavićević, advokat Brnović je obavijestio Ministarstvo prosvjete i sporta, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i Zaštitinik ljudskih prava, a kako je najavio Brnović, zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, biće upoznat i državni tužilac.

Ministarstvo dalo stan, nije odgovorno za dodjelu

Službenici Ministarstva prosvjete i sporta upoznati su sa slučajem učiteljice Osnovne škole "Vladimir Nazor" Filemone Pavićević, saopšteno je iz tog Vladinog tijela. To ministarstvo dodijelilo je 2001. godine pomenutoj podgoričkoj školi jednu stambenu jedinicu, a škola je formirala Komisiju za dodjelu stanova.

"Nadležni organ škole koji donosi Pravilnik o rješavanju stambenih pitanja, Školski odbor, ima isključivu nadležnost za davanje mišljenja i njegovo tumačenja, kao i razmatranje primjedbi datih na tumačenje i sastvljane bodovnih lista, koje sačinjava Komisija.

Ukoliko neko smatra da Pravilnik nije zakonit, inicijativa se podnosi Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, ili ukoliko smatra da je škola nezakonito raspodijelila stan, svoja prava može ostvariti tužbom pred Osnovnim sudom u Podgorici", objasnili su iz Ministarstva uz napomenu da iz tog resora nijesu nadležni u daljem postupku.

Bonus video: