Udaljeni nepun kilometar - policija ne zna adresu Tužilaštva

ODT još ne dobija odgovor Uprave policije u vezi s podacima vanredne profesorice Pravnog fakulteta
5275 pregleda 3 komentar(a)
Tužioci još čekaju odgovor policije, Foto: Filip Roganović
Tužioci još čekaju odgovor policije, Foto: Filip Roganović

Iako je zgrada Uprave policije od podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva udaljena nepun kilometar, tužioci još čekaju odgovor na zahtjev da im se dostavi adresa vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević-Đuranović, osumnjičene za plagijat.

“Tužilaštvu još nije dostavljen odgovor policije po zahtjevu”, zvanično je odgovoreno juče popodne “Vijestima” iz podgoričkog ODT-a.

Iz policije su u utorak saopštili da su odgovorili ODT-u. To znači da njihov odgovor nepun kilometar putuje skoro 48 sati.

Dokumet policije u koji su “Vijesti” imale uvid, dokazuje da su tužilaštvu odgovorili 6. avgusta.

Prije nego što su tada i zvanično saopštili da su odgovorili ODT-u, iz policije su tvrdili da ih podgoričko tužilaštvo tim povodom nije kontaktiralo, iako su iz ODT-a slali i urgenciju.

Nakon pisanja “Vijesti”, iz UP-a su odgovorili da su postupili po nalogu tužioca:

“Službenici CB-a Podgorica dobili su zahtjev od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koji se odnosi na to da se utvrdi adresa prebivališta B.L.Đ. Službenici CB-a Podgorica su postupali po navedenom zahtjevu, utvrdili adresu ovog lica i o svom postupanju sačinili odgovor u pisanoj formi koji su dostavili nadležnom tužiocu u ODT u Podgorici. Policiji, dakle, nije upućen zahtjev da se pronađe B.L.Đ., već samo da se utvrdi adresa njenog stanovanja, što je i urađeno”, odgovorili su u utorak iz UP-a.

Profesorica je navodno doslovno prepisala rad studenta Đorđija Drinčića, kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”.

Iz ODT-a su ranije kazali „Vijestima“ da će vanredna profesorica biti saslušana u svojstvu osumnjičene, zbog čega su od policije zahtijevali da „dostavi potrebne podatke, kako bi se obezbijedilo njeno prisustvo u postupku“.

Direktorka “Centra za građansko obrazovanje” Daliborka Uljarević zatražila je ranije juče od direktora Uprave policije Veselina Veljovića da objasni zašto je policija ignorisala zahtjeve ODT-a u vezi s lociranjem profesorice.

Uljarević je tražila i da odgovori da li je i ko opstruirao rad tužilaštva nečinjenjem, da li su ta lica sankcionisana...

I na Univerzitetu Crne Gore se vodi proces u vezi s Lakićević-Đuranović, a Komisija Pravnog fakulteta treba da utvrdi da li je prekršila akademski integritet i nalaz dostavi Senatu UCG-a...

Bonus video: