UDG ne odgovara stav austrijskog profesora: Muka nam je od svega

Biber je opisujući UDG na svom blogu napisao da je ustanova “malo skromnija kad se radi o imenu, iako ima za cilj da postane Oksford Crne Gore”
380 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 10:06h

Rektor Univerziteta Donja Gorica (UDG) Veselin Vukotić nije želio da komentariše to što je tu ustanovu austrijski profesor Florian Biber svrstao na treće mjesto liste bizarnih, odnosno čudnih balkanskih univerziteta, ali su zato reagovali crnogorski studenti i njegove makedonske kolege.

Biber je opisujući UDG na svom blogu napisao da je ustanova “malo skromnija kad se radi o imenu, iako ima za cilj da postane Oksford Crne Gore” i da u “tom procesu ekstra profit ostvaraju Milo Đukanović, jedan od vlasnika, zajedno sa vrlo liberalnim ekonomistom Veselinom Vukotićem”.

Austrijski profesor primijetio je i da je “Univerzitet, takođe, veoma narandžast”, što je dokumentovao fotografijom diplomaca sa sajta te ustanove, na kojoj su obučeni u narandžaste toge, sa kapama kakve nose njihovi evropski vršnjaci. Nakon objavljenog bloga, koji je prenio i sajt B turn, javili su se i pojedini crnogorski stiudenti. Osoba, sakrivena iza pseudonima Miroslav napisala je da mu je “muka od plaćanja najskuplje školarine u Crnoj Gori, a ne dobija ništa za uzvrat”.

“Većina nas je umorna i muka nam je od svega”, napisao je Miroslav. Njegov kolega Endem upozorio je profesora Bibera da je zaboravio da, u opisu UDG, napomene slogan te ustanove.

“Zaboravili ste moto UDG: 'Budite dio budućnosti'. Odlično zapažanje i članak”, poručuje Endem.

"Biber da posjeti univerzitete o kojima istražuje"

U pismu Biberu, Internacionalni univerzitet Struga, koji se na listi čudnih visokoškolskih ustanova našao na šestom mjestu, upozorava austrijskog profesora da “kad istražuje i optužuje mora prije toga biti svjestan da je svaka tvrdnja koja nije utemeljena krivično djelo”.

Austrijski profesor primijetio je i da je “Univerzitet, takođe, veoma narandžast”

“Čak i to što se oslanjate na podatke sa našeg sajta, mi odgovorno tvrdimo da nijeste pravilno postupili. Kažete da školujemo afro-američke studente, što je plod saradnje sa američkim univerzitetima. Kad u budućnosti odlučite da pišete ovakve članke, potrudite se da budete dobro informisani i da se ne igrate sa ponosom institucije i zaposlenih“, poručili su sa makdonske ustanove i dodali da Biber „treba da posjeti univerzitete o kojima istražuje, ako jednog dana poželi da bude profesor u pravom smislu te riječi“.

„Shodno svemu ovome što smo već rekli, izgleda da ste vi na vrhu liste mizernih profesora koji izigrava i zamišlja da je naučnik. Obavještavamo vas da pravno odjeljenje Univerziteta zbog iznesenih optužbi planira da sačini krivičnu prijavu protiv vas zbog klevete“, zaprijetili su sa Univerziteta Struga.

Spisak na osnovu internet prezentacija i imena

Profesor Biber je odgovorio makedonskom Univerzitetu da je spisak bizarnih, odnosno čudnih visokoškolskih ustanova, sačinio na osnovu njihovih internet prezentacija i imena.

„Neki od njih su ili mogu postati uvažene ustanove, ali sam isto tako čuo da na području Balkana postoji univerzitet koji je smješten u bivšem mlinu“, odgovorio je Biber Makedoncima. Na prvom mjestu Biberove liste našla se bosanska ustanova „Slobomir“, a slijede kosovska „Iliria“, crnogorski UDG i srbijanski „Megatrend“.

Peti na listi “neobičnih” visokoobrazovnih ustanova je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, šesti makedonski Struga, sedmi albanski UFO, a osmi bosanski Univerzitet Sinergija. Deveta, za Bibera čudna ustanova je, albanski “Kristal” univerzitet, a posljednja je bosanska visokoškolska panevropska ustanova “Apeiron”.

Galerija

Bonus video: