UDG prvo upisuje pa onda dobija punu dozvolu

Ministar prosvjete tek početkom novembra dao dopunsku licencu novom fakultetu u Donjoj Gorici
251 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 19:30h

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović potpisao je početkom novembra dopunjenu dozvolu za rad Univerziteta Donja Gorica (UDG) za osnovni studijski program - Prehrambena tehnologija, bezbjednost hrane i ekologija.

“Fakultet na osnovni akademski studijski program može upisati najviše 40 studenata. Studenti koji završe ovaj studijski program stiču diplomu o završenim osnovnim akademskim studijama i stepen obrazovanja bečelor”, piše u odluci objavljenoj 6. novembra.

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju je u junu dobio početnu akreditaciju Savjeta za visoko obrazovanje i upisao prvu generaciju studenata.

Kako program bezbjednost i kriminalistika Pravnog fakulteta državnog Univerziteta dopunu licence za postdiplomske studije čeka upravo od juna, postavlja se pitanje da li ministar Stijepović ima drugačije aršine za privatne i državni univerzitet.

Iako su “Vijesti” ranije pisale o tome da na sajtu Ministarstva na listi akreditovanih fakulteta nema Prehrambenog fakulteta, a predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje Sreten Savićević saopštio da ova privatna ustanova ima početnu dozvolu tog tijela, “nepravda” prema jedinici UDG još nije ispravljena na internet prezentaciji prosvjetnog resora od 15. oktobra.

Nova univerzitetska jedinica najmlađeg univerziteta u Crnoj Gori upisala je 30 brucoša, a od toga su 13 stipendisti.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, početna akreditacija se stiče nakon ocjene kvaliteta studijskih programa i njihove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i usvojenim standardima.

Univerzitet Donja Gorica je osnovan 2008. godine, a njegovi osnivači su bivši premijer i lider DPS-a Milo Đukanović, nekadašnji profesor državnog Ekonomskog fakulteta Veselin Vukotić, biznismen Tomislav Čelebić i profesor Dragan Vukčević.

UDG je na dozvolu za rad čekao dvije godine, a licencu je potpisao Stijepović u aprilu 2011. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je stupio na funkciju. Njegov prethodnik Sreten Škuletić odbijao je da potpiše licencu za UDG, jer nije ispunjavao formalne zakonske uslove.

Perović nova dekanica u Kotoru

Vijeće Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru odlučilo je da Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore predloži dr Đurđicu Perović za dekanicu tog fakultata za mandat od 2013. do 2016. godine. Na sjednici Vijeća fakulteta od 12 prisutnih članova (ukupno ih je 13) jednoglasno je podržan izvještaj Izborne komisije.

Za Perović je na tajnom glasanju Vijeća fakulteta glasalo 11 članova, a jedan listić bio je nevažeći. Perović je diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na Odsjeku za geografiju i stekla zvanje diplomirani geograf-turizmolog.

Radila je u JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” u Budvi do 2004. godine, kada počinje da predaje na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo. Bila je šefica studijskog programa Turizam, prodekanka za nastavu, kao i predsjednica komisije za postdiplomske studije.

Galerija

Bonus video: