UDG treći na listi 10 bizarnih balkanskih univerziteta

Čudnija je jedino bosanska ustanova "Slobomir" i kosovska "Iliria", dok se srbijanski "Megatrend" našao na četvrtoj poziciji te rang-liste
1031 pregleda 0 komentar(a)
UDG, Foto: Facebook
UDG, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.10.2011. 08:23h

Profesor Florian Biber sa Univerziteta u Gracu, Austrija, nedavno je sastavio spisak bizarnih, odnosno čudnih i neobičnih univerziteta na Balkanu, a crnogorska privatna ustanova, čiji je jedan od osnivača i vlasnika bivši premijer Milo Đukanović, našla se na trećem mjestu.

Profesor Biber procijenio je da su od Univerziteta “Donja Gorica” (UDG), čudnija bosanska ustanova “Slobomir” i kosovska “Iliria”, dok se srbijanski “Megatrend” našao na četvrtoj poziciji te rang-liste.

“Univerzitet “Donja Gorica” (UDG) je malo skromniji kad se radi o imenu, iako ima za cilj da postane Oksford Crne Gore. U tom procesu ekstra profit ostvaruju Milo Đukanović, jedan od vlasnika, zajedno sa vrlo liberalnim ekonomistom Veselinom Vukotićem. O, da, Univerzitet je, takođe, veoma narandžast”, opisuje Biber UDG, aludirajući na fotografiju diplomaca sa sajta te ustanove, na kojoj su obučeni u narandžaste toge, sa kapama kakve nose njihovi evropski vršnjaci.

UDG osnovan je 2008. godine, a pored Đukanovića i Vukotića, osnivači i vlasnici su biznismen Tomislav Čelebić i profesor Dragan Vukčević. UDG je na dozvolu za rad čekao dvije godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: