Udruženja iz Bjelopavlića opet brane Sinjajevinu i poručuju čelnicima: Poltronišete li, ili se ništa ne pitate?

Pozvali su Kovačevićevu da se "ponaša na način kako je javno izjavila, prilikom televizijskog sučeljavanja prije posljednjih izbora u Danilovgradu - da se apsolutno protivi izgradnji vojnih baza i poligona na Sinjavini
2353 pregleda 4 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Facebook
Sinjajevina, Foto: Facebook

Iz Udruženja Bjelopavlića "Bijeli Pavle" poručili su ministru odbrane Predragu Boškoviću i Vladi da neće dozvoliti izgradnju vojnih poligona na Sinjajevini. U otvorenom pismu, poslatom u njihovo i ime Udruženja stočara "Bjelopavlićka Sinjavini", Crkvene opštine Danilovgrad i Planinarskog društva "Prekornica" iz Danilovgrada, da se odlučno protive takvim namjerama vojnog ministarstva. Pozvali su predsjednicu Opštine Danilovgrad Zoricu Kovačević da se drži javno izrečenih obećanja - da neće dozvoliti izgradnju vojnih poligona na Sinjajevini. "Kao stanovnici Bjelopavlića, pozivamo rukovodstvo opštine Danilovgrad, da jasno i precizno iznesu svoj stav o takvoj nezakonitoj prenamjeni prostora Sinjavine u vojne svrhe, kao i da odgovore na koji način će Bjelopavlićki stočari, u narednom periodu, vršiti ispašu svoje stoke i gdje, posebno imajući u vidu, da je broj stoke, koju Bjelopavlići izdižu i napasaju na prostranstvima Sinjavine, najbrojniji u Crnoj Gori, u katunskom obliku uzgoja. Iznenađeni smo da Opština Danilovgrad već nije imala jasno određenje prema ovoj situaciji ili pušta svoje građane da se sami snalaze, poltronišući centralnoj vlasti. Ili je niko ništa ne pita, što je najgore", kazali su oni.

Pozvali su Kovačevićevu da se "ponaša na način kako je javno izjavila, prilikom televizijskog sučeljavanja prije posljednjih izbora u Danilovgradu - da se apsolutno protivi izgradnji vojnih baza i poligona na Sinjavini, a takav odnos prema Sinjavini je bio jedan od većih pluseva koji je DPS-u i njoj omogućio i donio apslolutnu pobjedu na izborima".

"Nadamo se da nas neće iznevjeriti i da će se dosljedno i uporno zalagati za zaštitu Sinjavine i njeno nesmetano korištenje od strane građana Bjelopavilaća i svih drugih koji budu hodili njenim prostranstvima u poljoprivredne, turističke, sportske, rekreativne, kulturne svrhe"...

Otvorenim pismom oni su obavijestili Vladu Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo odbrane, Vojsku Crne Gore, čelnike opština koje gravitiraju prostoru Sinjavine - Mojkovac, Žabljak, Šavnik, Kolašin i Danilovgrad, međunarodne organizacije u Crnoj Gori i sve nevladine organizacije koje se bave zaštitom prirode i životne sredine, održivim razvojem, pitanjima demografskog razvoja i razvoja sjevernog dijela Crne Gore - da ne mogu i ne žele prihvatiti niti jedan razlog, kao opravdanje na pomisao i planove za izgradnju vojnih poligona, strelišta, baza, radarskih postrojenja, odlagališta ratnog i vojnog otpada i bilo kakvih drugih planova na ovoj planini, mimo onih koji su prirodno naslonjeni i uslovljeni resursima i potencijalima ove ljepotice u geografskom centru Crne Gore".

Potpisnici otvorenog pisma ističu da su ranije iznijeli sve razloge takvog odnosa Bjelopavića prema Sinjajevini, njenog korištenja, čuvanja i izdiga stoke bjelopavlićkih nomada u prethodnih 140 godina:

"Od kada nam je knjaz i gospodar Crne Gore dao za zasluge u borbi protiv Turaka, tako da je Sinjavina postala dio bića svakog Bjelopavlića, da smo na njoj, još 1894.g. izgradili crkvu Ružicu u čijoj porti se od tada održava Ilindanski sabor, tako da ovo, u današnjoj terminologiji, predstavlja najstariju kulturnu, turističku, sportsko-rekreativnu manifestaciju u Crnoj Gori".

Istakli su da im uopšte nije jasna namjera Vlade da uništi posljednji nedirnuti dio Crne Gore, i izloži riziku stanovništvo svih opština koje gravitiraju platou Sinjavine, uništi njenu floru i faunu.

"Posebno nam je nejasno ponašanje rukovodstava opština čiji stanovnici imaju katune i izdižu na Sinjavinu i ćute ili pak, što je najgore podržavaju takve namjere. Zbog čega rade protiv interesa svojih građana. Koji su to viši ili po građane i razvoj tih opština egzaktniji ciljevi i razlozi?

Ponovo, apelujemo na rukovodstva opština koje su dale svoje blanko saglasnosti za namjere Ministarstva odbrane i Vojske CG, za izgradnju vojnih poligona-baza ili odlagališta vojnog otpada, da iste povuku i konsultuju svoje građane, da vide što oni misle o tim namjerama, a one opštine, koje još nijesu donijele takve odluke, da ih ne donose, bez konsultacija sa građanima ili da ih uopšte ne donose. Samo takvo ponašanje i takva odluka je u interesu njihovih građana i Crne Gore uopšte.

Takođe, čudi, da je bez reakcije i oglašavanja, na ovakve najave militarizacije Sinjavine, izostao i „glas“ Vlade Crne Gore, Ministarstava poljopivrede i ruralnog razvoja, kao i Ministarstva održivog razvoja i turizma. Da li misle:

- Da će biti moguće i dalje se bavitni katunskom ispašom stoke i da će ispaša ostati ispravna i zdravstveno bezbijedna za stoku?

- Da će vode na Sinjavini, kao i u podnožju Sinjavine ostati pitke i zdravstveno ispravne za ljude i životinje?

- Da će bez posljedica ostati vazduh koji udišu stanovnici opština Mojkovac, Kolašin, Šavnik i Žabljak..., pa i mnogo šire?

- Da će ovo biti referenca više za promovisanje turizma na Žabljaku, Kolašinu, pa i cijelom sjevernom regionu?

- Da će poboljšati poslovno ili turističko pozicioniranje svih opština sjeverne regije?

- Da će ove aktivnosti uvećati stočni fond Crne Gore?

- Da će se na ovaj način povećati broj turista i turistički promet Crne Gore?

- Da će ovo biti razlog više za zaustavljanje negativnih demografskih trendova u ovoj regiji?

-Da će ovo dovesti do povećanja zapošljavanja stanovnika ovog regiona i podizanja njihovog standarda?

- Da li će, u suštini, militarizacija Sinjavine donijeti bilo kome u CG ikakvo dobro?

Može se postaviti bezbroj ovakvih pitanja, a odgovor će uvijek biti negativan, zbog čega bi svaka, država, iole odgovorna prema svojim građanima, odmah obustavila sve takve aktivnosti, uz izvinjenje građanima što je svojim neodgovornim ponašanjem izazvala njihovo uznemirenje i potpupno opravdane strahove za njihovo zdravlje i zdravlje njihovih porodica.

Vrijeme će, sigurni smo, za kratko vrijeme pokazati i dokazati pogubnost takvih odluka, naravno, ako se iste realizuju. Ali tada će već biti kasno.

Sve uništeno i sprženo.

Trebaju li nam ovakvi eksperimenti? Ko će biti tada odgovoran?

Insistiramo da budemo obaviješteni o eventualnim sastancima po ovim pitanjima, kako bi naši predstavnici uzeli učešće i jasno iskazali svoj stav, uz ponovni prijedlog nadležnim državnim organima i institucijama: Obuastavite sve takve aktivnosti - sačuvajmo Sinjavinu za buduća pokoljenja", navodi se u otvorenom pismu.

Bonus video: