Udruženje penzionera Bijelo Polje daje novac "na kamatu"

Kredite, kako tvrde u Euromostu, dijele od novca koji je umanjivan penzionerima posljednje tri godine za humanitarnu akciju
86 pregleda 9 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock
penzioneri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.08.2014. 18:16h

Nevladina organizacija Euromost juče je saopštila da je došla do ugovora kojim Udruženje penzionera iz Bijelog Polja pozajmljuje penzionerima novac uz kamatu od tri odsto, kao i da to nije jedinstven slučaj nezakonitog trošenja novca koje se penzionerima, takođe, nezakonito odbija za Savez penzionera.

Fond PIO svim penzionerima od njihovih primanja odbija članarinu koju uplaćuje ovom savezu, bez obzira da li su članovi i bez ikakvog ugovora sa penzionerom.

U ugovoru koji imaju se navodi da Udruženje penzionera svom članu daje kredit od 500 eura na pet godina sa kamatom od tri odsto od novca “koji je nezakonito umanjivan penzionerima poslednje tri godine pod izgovorom za humanitarnu akciju”.

Kordinatorka Euromosta Sanela Sijarić je napomenula da su predstavnici ovoga udruženja javno na lokalnoj televiziji i preko dnevne štampe “priznali da su izdali 150 kredita, ali bez kamatnih”.

“Ugovori su dokaz da su govorili neistine i da su ne samo nezakonito izdavali kredite već su i uračunavali kamate od tri odsto, uz garancije od Fonda PIO i u nekretninama, što se vidi i u ugovoru”, navela je Sijarić.

Dio ugovora

Sijarić je navela da u ugovoru piše i da će u slučaju kašnjenja sa plaćanjem rata penzioneru obračunati i zateznu kamatu.

“Takođe se uzimaoci kredita obavezuju kroz nametnuti ugovor da im se za 500 eura u slučaju kašnjenja vraćanja može upisati hipoteka na njegovu nekretninu. Pitamo Fond PIO i direktora Dušana Perovića da li je ovo ta humanitarna akcija o kojoj on govori. Da im rješavaju stambena pitanja na način što im nezakonito otima novac i isti daje na kamatu uzimajući mu kao garanciju i ono što mu je u životu ostalo”, kazala je Sijarić.

Da je Fond PIO učestvovao u ovim poslovima, dodala je Sijarić, ukazuje i izjava korisnika tih kredita na osnovu koje je Fond PIO skidao svakom penzioneru rate od mjesečnog primanja i prosleđivao ga udruženju penzionera.

U slučaju smrti...

“U izjavi korisnik navodi da se u slučaju smrti, kredit vraća od pripadajućih pogrebnih troškova. Da se radi o zloupotrebama i nezakonitom izdavanju kredita govori i Zakon o bankama gdje se u članu 4 kaže, da pravna i fizička lica ne smiju bez dozvole Centralne banke, da se u vidu djelatnosti ili zanimanja bave bankarskim poslovima”, naglasila je Sijarić.

U istom članu zakona se navodi šta je zadatak CBCG u slučaju da dođe do informacija da se neko nezakonito bavi bankarskim poslovima, zbog čega su i obavijestili CBCG o slučaju i dostavili im ugovore koje posjeduju.

“Očekujemo da odmah reaguju na osnovu Zakona o bankama i nakon prikupljanja dokaza, s obzirom na to da se radi i o krivičnom djelu član 266 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore obavijeste tužilaštvo, što im je i obaveza. Takođe smo pozvali CBCG da naloži Fondu PIO da stopira dalje nezakonito umanivanje penzionerima na osnovu nezakonitog odobravnja kredita organizacije, koja nema potrebnu dozvolu za to. O ovom slučaju smo obavijestili i Ministarstvo finansija”, kazala je Sijarić.

Bonus video: