Uehara: Podizati svijest o uključivanju osoba s teškoćama u razvoju u crnogorsko društvo

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore, Katarina Bulatović, kazala je da je biti odgovoran i savjestan član zajednice od suštinske važnosti za razvoj jednog društva
50 pregleda 2 komentar(a)
Američka privredna komora, koktel, Foto: Amcham.me
Američka privredna komora, koktel, Foto: Amcham.me
Ažurirano: 23.11.2017. 10:55h

Američka privredna komora i njene članice pokazuju posvećenost i pripadnost široj društvenoj zajednici, saopštila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori.

Ona je to kazala na dobrotvornom koktelu koji je Američka privredna komora u saradnji sa kompanijama članicama organizovala povodom Dana zahvalnosti, američkog nacionalnog praznika koji predstavlja važan datum za one koji žele da izraze poštovanje porodici, prijateljima, zajednici, kao izahvalnost za postignute uspjehe.

Kako je saopšteno iz Američke privredne komore, ove godine, kompanije članice Američke privredne komore, svoju zahvalnost zajednici u kojoj uspješno posluju, iskazale su kroz donatorsku inicijativu koja za cilj ima unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom iz trinaest JU Dnevni centri za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom iz različitih crnogorskih gradova.

"Dnevni centri raspolažu sa posebno osmišljenom društvenom mrežom www.socijalnainkluzija.me koja ovoj djeci i mladima nudi mogućnost da komuniciraju na način na koji to čine njihovi vršnjaci. Društvena mreža sadrži module za prevod teksta u govor i govora u tekst i omogućava djeci i osobama sa smetnjama vida i govora da prevaziđu barijeru u komunikaciji. Zahvaljujući donacijama AmCham kompanija članica nabavljena je računarska oprema koja će ovu društvenu mrežu staviti u funkciju u okviru trinaest Dnevnih centara", saopšteno je iz Američke privredne komore.

"Ova donatorska inicijativa Američke privredne komore i kompanija članica, odličan primjer kako biznis zajednica svojim angažovanjem može napraviti pozitivnu razliku u životu osoba sa teškoćama u razvoju i svi zajedno ih moramo podržati snažnije kroz podizanje svijesti o njihovom potpunijem uključivanju u crnogorsko društvo", kazala je Uehara.

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore, Katarina Bulatović, kazala je da je biti odgovoran i savjestan član zajednice od suštinske važnosti za razvoj jednog društva.

"Na odgovornost naših članica uvijek računamo, jer su one istinski reprezenti društveno-odgovornog poslovanja u Crnoj Gori. Za ovo postoje brojni primjeri, a jedan od njih je svakako i podrška ovogodišnjoj donatorskoj inicijativi", zaključila je Bulatović.

Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore, izrazio je zahvalnost na podršci američke ambasade, te na povjerenju i zalaganju kompanija članica Komore i zaključio da bez njihovog zajedničkog rada ne bi bilo uspješnosti AmChama u izvršenju misije unapređenja poslovnog ambijenta.

Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Pljevlja, zahvalila je Američkoj privrednoj komori i kompanijama koje su učestvovale u donatorskoj akciji.

Ona je istakla da je ova donacija važna jer se djeci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom mora obezbijediti jednak pristup u svim segmentima života i dodala da svi moraju shvatiti da je pitanje ostvarivanja njihovih prava, pitanje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, a ne pitanje socijalne zaštite.

Iz Američke privredne komore je saopšteno da su inicijativu podržale sledeće kompanije: Telenor fondacija, Hoffmann la Roche, Coca Cola HBC Montenegro, Integrated EE Holdings (Capital Plaza), Erste banka, Čikom, Addiko banka, UNIQA osiguranje, Čelebić, Telekom, Industrija piva i sokova „Trebjesa“, Zapad banka, S&T, Societe Generale Montenegro banka, Trend Korali, Karanović/Nikolić, Lovćen osiguranje, MonteCredit, Hipotekarna banka, Fidelity Consulting, BDK Legal, Montenegro Transfers, Harrisons, DHL, Bayview Investments i Teknoxgroup.

"Američka privredna komora i njene članice će kroz djelovanje Komiteta za društveno odgovorno poslovanje nastaviti da promovišu društveno odgovorno poslovanje i u narednoj godini. AmCham Montenegro je poslovna asocijacija, osnovana, 2008. godine, koja u ovom trenutku okuplja 85 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori. AmCham Montenegro je posvećena ostvarenju svoje misije unapređenja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja američkih i drugih stranih investicija", zaključuje se u saopštenju Američke privredne komore.

Bonus video: