Uehara: SAD snažno podržavaju nezavisne i odgovorne medije

Delegacija ambasade SAD-a na čelu sa ambasadorkom Uehara trenutno boravi u radnoj posjeti sjeveru Crne Gore
69 pregleda 2 komentar(a)
Margaret En Uehara Berane, Foto: Radio Berane
Margaret En Uehara Berane, Foto: Radio Berane
Ažurirano: 26.10.2017. 19:20h

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, izjavila je da su medijske reforme jedan od ključnih zahtjeva za dalje evroatlantske integracije Crne Gore i njeno priključenje Evropskoj uniji.

Ona je, gostujući u programu Radija Berane, kazala da SAD nastavljaju da podržavaju nezavisne i odgovorne medije u Crnoj Gori.

”U skladu sa ovim vrijednostima, podržavamo projekat Radio Berana čiji je cilj unapređenje internet znanja i sposobnosti slušalaca Radio Berana. Želimo, takođe, da pomognemo vašem radiju da unaprijedi svoj internet portal”, objasnila je ona.

Prema riječima ambasadorke Uehara, cilj podrške koju Ambasada pruža Radiju Berane je unaprjeđenje sposobnosti, kako bi slušaocima obezbijedili pravovremene i tačne informacije.

“Želimo, takođe, da naglasimo važnost lokalnih medija za građane Crne Gore”, kazala je Uehara.

Delegacija ambasade SAD-a na čelu sa ambasadorkom Uehara trenutno boravi u radnoj posjeti sjeveru Crne Gore, a prilikom posjete Rožajama sastala se sa predsjednikom Opštine Ejupom Nurkovićem.

“Bila je to odlična prilika da se upoznam sa ekonomskim i socijalnim mogućnostima i izazovima sa kojima se srijeću građani Rožaja. Razgovarali smo konkretno o projektima vezanim za turizam, poljoprivredu i industriju prerade drva u Rožajama. Razgovarali smo i o načinu na koji američka Ambasada može da pomogne u uspostavljanju ekonomskih veza sa tom opštinom”, kazala je ona.

Tokom posjete sjeveru, planirano je da se ambasadorka sjutra sastane sa predsjednikom Opštine Berane Dragoslavom Ščekićem, kako bi razgovarali o programima i saradnji između naše opštine i Ambasade SAD-a.

Američka Ambasada podržava nekoliko projekata koji se realizuju u ove dvije opštine.

“Danas sam imala veliko zadovoljstvo da otvorim Access Microscholarship program stipendiranja učenja engleskog jezika za srednjoškolce iz Rožaja. Nakon Nikšića i Pogorice, Rožaje je treći grad u Crnoj Gori u kojem je Ambasada zajedno sa Udruženjem nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM pokrenula ovaj program” rekla je Uehara.

Kako je najavljeno, ambasadorka Uehara će sjutra govoriti na Omladinskom festivalu, koji će biti održan u Centru za kulturu u Beranama, a koji će označiti završetak programa NVO ForumMNE u kojem kojem su učestvovali mladi iz Berana, Rožaja, Gusinja i Plava.

“Američka ambasada je ponosna što podržava ovaj projekat zato što vjerujemo u dugoročno ulaganje u budućnost mladih ljudi. Vrijeme iskorišćeno na obrazovanje mladih o vrijednostima tolerancije i raznolikosti proizvodi trajne efekte na zajednice u kojima živimo i na svijet uopšte”, zaključila je ambasadorka SAD Margaret En Uehara, u intervjuu Radiju Berane.

Bonus video: